torsdag, juli 28, 2005

Vänsterpartiet vill förbjuda snusreklam

Nu slår socialisterna till igen. Vänsterpartisten Gunilla Wahlén vill förbjuda snusreklam. Sedan rökförbudet infördes har snustillverkaren Swedish Match storsatsat på att marknadsföra sina produkter, bl.a. på restauranger. Nu vill man alltså ha ett förbud mot snusreklam på offentliga platser och i restaurangmiljöer.

Att man införde rökförbud kan man finna en viss logik i. Rökning skadar inte enbart en själv, utan även ens omgivning. Rökning är också bevisligen cancerframkallande.


På väg att förbjudas?

Wahléns argumentation utmynnar i att snus för med sig vissa risker, som att det är "60 procents större risk att få cancer i bukspottskörteln". Den uppgiften finns inte hos Statens folkhälsoinstitut. Faktum är att det inte finns någon forskning alls som visar på att snus orsakar cancer. Snus skadar heller ingen annan. Så varför vill man förbjuda reklam för snus?

Folkhälsoperspektivet är förödande för den enskilde människans egen valfrihet. Folkhälsopolitiken i Sverige ger politiker rätt att säga till människor att de inte skall äta MacDonalds, cykla utan hjälm, dricka alkohol, röka och nu snusa. Kan människor inte ta ansvar för sin egen hälsa, varför skall andra människor tvingas betala för denna personens ohälsa? Om människor cyklar utan hjälm, vad gör det till statens ensak? Om någon väljer att ta en snus efter maten på en restaurang, varför skall staten bry sig om det?

Det är en offantlig skillnad mellan företag som gör reklam för egna pengar, än staten som för marknadsföring för skattebetalarnas pengar. Den mest förrädiska reklamen är "varningen för alkohol". Ni har kanske lagt märke till systembolagets reklam för sina nya lådviner?

"Nu finns Les Moulains Bourgogne på box. 5 liter för enbart 159:-. De flesta som dör på sjön är alkoholpåverkade."
Statens folkhälsopolitik blir bara värre. Rökning skadar andra, men det skall inte vara politiker som skall lägga sig i något sådant, genom förbud. Hade lagstiftningen inneburit att alla krogar skall ha rökrum och ingen rökning får förekomma bland gäster och personal hade det varit förnuftigt. Då hade rökningen enbart påverkat andra rökare som självmant valt att röka.

Att nu dessutom förbjuda reklam för en produkt som är bättre än cigaretter och som inte innebär skada eller hot för någon annan än den som själv valt att snusa, är inte bara absurbt och inskränkande, det visar på hur människosynen inom socialismen ser ut.
Så länge vi har en socialistisk regering, får vi vänja oss vid att vara omyndigförklarade och åthutade av den röd-gröna röran.

Inte undra på att vi har ett politikerförakt...

1 kommentar:

Alexander sa...

Rökförbudet på klubbar och restuaranger är ondska, en oacceptabel kränkning av äganderätten.