onsdag, juli 27, 2005

EU en stark röst i världen?

Det tycks inte vara så. Iran har gjort klart att man tänker fortsätta med att anrika uran i Isfahan, som är en del i Irans kärnvapenprogram. Sedan Mahmoud Ahmadinejad blev vald till president i Iran, har landet tagit en allt hårdare attityd gentemot väst. Han kallar sig dessutom stolt för funtamentalistisk islamist. Han vill styra Iran tillbaka till den "moraliska renhet" som han anser präglade de första åren efter revolutionen 1979.


"I dag bör all tävlingsinstinkt förvandlas till vänskap. Vi tillhör alla den stora familj som ska gå hand i hand för att bygga vårt stolta Iran" - sade han i sitt segertal.
Valet, som rapporteras ha omfattats av utbrett fusk, innebär att de fundamentalistiska anti-demokratiska krafterna i dag har tagit över hela samhället. Oppositionella röster har tystats och redan i första provomgången inför valet, sattes 1 000 kandidater under förbud att kandidera av de religiösa ledarna.

Reformer kommer vi inte få se mera av, utan snarare ett mera hårdfört islamistiskt samhälle, där kvinnor och oppositionella redan lever under hård press. Ett Iran med kärnvapen är ett farligt Iran som får en stor maktställning i världen, liksom utgör ett hot mot grannländerna, länder som Irak och Israel, där redan av Iran finasierad terror dominerar vardagen.

Att Iran struntar i Europas varningar och ignorerar USA, kan leda till en konflikt mellan västvärlden och Iran. Europa och USA hotar nämligen att dra Iran inför säkerhetsrådet i FN om de inte avbryter sitt kärnvapenprogram. Iran kontrar med att anrikningen av uran skall användas inom "civil verksamhet". Får man inte stopp på Iran kan miljoner iranier, både på plats i Iran och i exil, förvänta sig ett Iran som inte kommer att bli ett öppet samhälle på länge än.

Inga kommentarer: