torsdag, juli 21, 2005

Skall internet vara fritt?

När man pratar om och argumenterar kring Sverige och det öppna samhället får man ofta kritik och utmålas som fiende till demokrati och frihet om man ifrågasätter de värden som samhället vilar på. Min mening är den att dessa värden ibland måste ruckas på.

När öppenheten hotar samhällets existens pga. terror krävs åtstramningar. Då brukar aktivister till vänster klaga på att "oskyldiga kan komma att drabbas". Det som vänstern egentligen menar är, att deras medlemmar ofta stöder diktaturer och terrorister, varför de kan hamna i register hos SÄPO. Genuint oskyldiga människor har ingenting att frukta.

På samma vis måste vi skydda våra barn från pedofiler. I dag kan pedofiler nätsurfa och chatta med barn, helt ostraffat. Om det enbart hade rört sig om samtal hade det varit en sak, men dessa pedofiler söker kontakt med minderåriga genom för unga populära sajter på nätet. Där uppmuntrar man barn att sända nakenbilder på sig själva, mot exempelvis påfyllning av deras kontantkort till mobiltelefonen. Det är inte heller bara män från Sverige som söker kontakt med svenska barn, utan även pedofiler från Europa och USA söker sig till Sverige.

Riksåklagaren har givit åklagarmyndigheten i uppgift att komma fram med ett lagförslag som skärper lagstiftningen rörande detta ärende, att det skall bli förbjudet för pedofiler att använda nätet som ett medel i sitt sökande efter minderåriga offer, därför att målet är inte enbart att få bilder, utan att i slutändan få till stånd ett möte med barnet, och förgripa sig på barnet sexuellt.

Sverige måste sluta upp med att slapphänt stå och titta på. Vi måste agera. När det rör sig om kriminella handlingar, är det inte fråga om vilka friheter dessa människor har. I samma stund en människa begår brott är han kriminell och skall behandlas därefter. Med andra ord, inget daltande.

Att spärra in människor som är farliga för andra människor under långa fängelsestraff är inte inhumant. Det är inhumant när vanliga medborgare inte vågar gå ut i rädsla för människor som vandrar omkring på våra gator, för att rättssamhället inte fungerar. Vi medborgare skall kunna röra oss fritt. Det är inte vi som skall hållas inspärrade för att regeringen tycker synd om kriminella. Därför är en lagskärpning välkommen och jag hoppas att åklagarmyndigheten även sätter ett skärpt fängelsestraff.

Inga kommentarer: