onsdag, juli 20, 2005

USA och Irak

Sedan USA gick in i Irak har media bombarderat oss med bilder av döda irakier, samtidigt som vänstern har angivit just detta som skäl för att USA omedelbart bör lämna Irak.

Svd presenterade i dag siffror på hur många civila dödsoffer som skördats världen över sedan attacken på USA, 11/9 2001. Siffran visar att 32 600 civila dödats. Siffran härstammar från Iraq Body Count.

I denna siffra ingår även det antal människor som mördats i olika terrordåd, av de människor som vänstern kallar 'motståndsmän' och 'rebeller'. Tabellerna visar att 10 000 av dessa människor direkt kan kopplas till USA:s invasioner i Afghanistan och Irak, varav 7 100 civila dog i Irakkrigets inledning. De övriga har fallit offer för al-Qaida och andra terrorister. Med dessa siffror kan man, utifrån ett vänsterperspektiv, försöka utpeka hur dum Bush doktrin har varit och hur många människor som fallit offer i kriget mot terrorismen.

I själva verket har dock dödstalen sjunkit i Irak från det USA gick in, än det dog människor under vänsterns vänners tid vid makten. Hittills har det dött 38 människor per dag sedan kriget mot terrorismen inleddes. Under Saddams 24 år vid makten, dog 70-125 människor per dag i Irak. Enligt Stephen Cass har mänskliga rättighetsorganisationer kunnat dokumentera totalt 600 000 avrättningar. Ytterligare 100 000 kurder mördades vid en enda operation, den s.k. "Anfal-operationen", och till detta kommer ytterligare 500 000 som dödades under kriget med Iran.

Att närmare 40 000 människor dött världen över sedan kriget mot terrorism inleddes är givetvis avskyvärt, men det är inte USA:s fel. Vänstern tycks gärna glömma bort att merparten av dessa dösfall har inträffat då terrorister, enligt den socialistiska ordboken, 'frihetskämpar', sprängt bomber bland civila i avsikt att döda så många civila som möjligt. Rapporterna från Iraks massgravar har varit försvinnande få, medan rapporteringen från bilbomberna i Irak dominerat totalt.

USA räddade Irak från en tyrann och massmördare. Vänsterns medvetna glömska är skrämmande och avskyvärd till skillnad från kriget mot terrorism och islamism.

2 kommentarer:

daniel sa...

Du menar suspekta kommunister som sympatiserar med Saddam ala Rumsfeld?
http://www.democracynow.org/static/rumsfeldcloset.shtml
http://www.injusticebusters.com/index.htg/00001/saddam_Rumsfeld.jpg

Christian Swedberg sa...

Att USA stödde Irak i kriget med Iran är inte märkvärdigt. Den främsta vapenexportören till Irak var Sovjetunionen. USA var också rädd för att Irans extrema islamistiska inriktning skulle spridas till Irak. För att minska Sovjetunionens inflytande, liksom slå tillbaka islamismen gick USA in och stödde Irak, även om man förhöll sig neutrala utåt sett, för att inte hamna i onödig konflikt med andra arabländer.

Iran ockuperade de norra delarna av Irak, där kurderna håller till. När Iran och Irak nådde fredsuppgörelse, gasbombade Saddam kurderna eftersom han ansåg att de varit Iran-vänliga. Det var i samband med detta som det blev klart för alla, att Saddam befogade över massförstörelsevapen, och det var också då som USA bröt kontakterna med Irak. Irak var i detta läget hårt skuldsatt och ekonomin var i botten efter kriget med Iran, varför man ockuperade Kuwait och överproducerade olja för att täcka sina skulder liksom återupprusta för att återigen försöka ge Iran på nöten. Då reagerade FN och man attackerade Kuwait och tvingade ut irakiska trupper därifrån.