lördag, juli 16, 2005

Smutskastningskampanj

I USA debatteras det hett kring en av George W Bush närmaste medarbetare, Karl Rove. New Tork Times skall ha uppgett att Karl Rove avslöjat identiteten på en CIA-agent, Valerie Plames, för en journalist, vilket är straffbart i USA.
Detta skall ha skett i samband med Irakkriget 2003. Valerie Plames man, den ledande demokraten och f.d. ambassadören Jospeh Wilson anser att det var en direkt hämnd som riktades mot honom då Wilson var kritisk och ifrågasatte Vita husets påstående om att Irak försökt köpa anrikat uran från Niger.
Ledande demokrater, som senator John Kerry, har krävt att Bush skall avskeda Rove med omedelbar verkan.

Karl Rove är den person som anses ha fört Bush till presidentposten. Det är Rove som planerade återvalskampanjen och är därför en av demokraternas stora hot inför nästkommande val. John Podhoretz och National Review har presenterat uppgifter som visar på att det därför kan vara fråga om en ren smutskastningskampanj för att försvaga det republikanska partiet och Bush administration.

Enligt National Review skall New York Times ha visat att Robert Novak, en konservativ kolumnist, skall ha ringt upp Karl Rove och frågat honom om han känner till att Jospeh Wilsons fru, som inte var en agent arbetandes på fältet vid tidpunkten för detta samtal, arbetar för CIA. Då skall Rove ha svarat; "Jag har hört det också".

Om detta visar sig stämma, har den amerikanska vänstern återigen gjort bort sig. Karl Rove har i sådana fall inte begått ett brott då han inte röjt en CIA-agents identitet, utan då är det en uppenbar attack riktad mot Vita huset och Bush administration i ett simpelt försök att få Karl Rove av den politiska scenen.

Inga kommentarer: