onsdag, juli 27, 2005

FN har chans till upprättelse

Det anser Roger Bates i en artikel som berör den marxistiska diktaturen i Zimbabwe. FN har skakats av byråkratisk korruption och agerat tandlöst i flera svåra konflikter där folkmord begåtts, vilket tyder på inre konflikter inom FN, mellan den ofria och den fria världen.

Robert Mugabe har nu bjudit in Generalsekreteraren Kofi Annan på ett statsbesök. Bates uppmanar Annan att åka innan det är för sent. I detta nu är Zimbabwe på väg mot ett inbördeskrig, allt eftersom oppositionen håller på att kollapsa totalt och hoppet för förändring tycks vara utom räckhåll.

Mugabes operation "bort med skräpet", som innebär att man river bostäder utanför städerna och tvingar ut folk på landsbygden, bygger på att många av dem som röstade på oppositionen kommer ifrån städerna. Hittills har 700 000 människor gjorts hemlösa, där de enbart har kunnat ta med sig så mycket de orkar bära. Alla andra egendomar krossas under Mugabes bulldozers. dessa flyktingar löper stor risk att drabbas av svält. Infektioner som HIV och andra sjukdomar har redan börjat spridas.

Kyrkor och biståndsorganisationer har aktivt motarbetats av staten från att bistå och ge skydd åt dessa människor. Oppsitionspartiet, MDC (Movement for Democratic Change) utsätts samtidigt för terror. Sex av 57 parlamentsledamöter för MDC har mördats eller avlidit efter tortyr av polis och militär. Morgan Tsvangirais ställning som partiledare inom MDC hotas också av en intern maktstrid, där en av Morgans närmaste medarbetare, Welshman Ncube, och fraktionen kring honom sägs arbeta för att ta över partiet. Ncube förnekar dock anklagelsen.

Frank Chamunorwa, som finansierade MDC:s rörelse för sex år sedan, och då var nära att bli mördad av det styrande Zanu PF partiet, blev för en tid sedan attackerad av medlemmar från MDC. Splittringen inom partiet och Morgans obeslutsamhet och osäkerhet kan därför skada Zimbabwe och dess folk för en lång tid framöver, trots att mer än hälften av Zimbabwes folk stöder Morgan och MDC.

FN kan här spela en avgörande roll för att få till stånd en fredlig lösning. FN har redan kritiserat Mugabes utrensningar, med att de bryter mot internationell rätt. Annan har själv uttryckt sig i kritiska termer, om att det är fråga om den "djupaste orättvisa mot de fattigaste" i landet. Det faktum att Mugabe bjuder in Annan kan innebära att Mugabe är villig att samarbeta.
Eller så ser Mugabe inte FN som ett hot.

Inga kommentarer: