tisdag, juli 12, 2005

Minns Srebrenica

I Srebrenica mördades 8 000 muslimer under inbördeskriget i det forna Jugoslavien. Folkmord måste bekämpas och aktivt debatteras för att inte glömmas bort. Hitler motiverade utrotningen av judar med att "vem minns armenierna"? Turkiet mördade miljontals armenier, ett folkmord Turkiet vägrat erkänna. Detta folkmord ansåg alltså Hitler legitimera hans eget folkmord, eftersom i hans tusenåriga rike, skulle det falla till glömska, på samma sätt som miljoner mördade armenier "glömdes bort".

Vi har ett ansvar gentemot kommande generationer att inte glömma bort, utan diskutera och, viktigast av allt, att agera kraftigt mot det, vart det än må dyka upp i världen. Detta är en uppmaning som jag framför allt riktar till vänsteranhängare.

I FN:s stadgar står det att FN skall förhindra krig mellan stater. Problemet för FN är därför att organisationen inte har mandat att agera när det är konflikter inom en stats gränser mellan olika grupperingar. I kriget i det forna Jugoslavien var det definitivt olika stater som slogs mot varandra. FN agerade undfallande. Holländska FN-förband blev ivägkörda från Srebrenica och stod och såg på medan tusentals muslimer blev mördade.
FN är inte lösningen på alla problem. När USA gick in med militära medel för att förhindra folkmord, liksom man gick in i Irak för att störta Saddam, som mördat tusentals kurder och oliktänkande, protesterade vänstern och sällade sig därmed till de krafter som begick folkmorden.

Leila Freivalds berömde nyligen EU:s "fredsbevarande insatser" i det forna Jugoslavien. Vilka fredsbevarande insatser var då detta? EU har försett Jugoslavien med EU bidrag. Då hade Srebrenica redan ägt rum. I Darfur-konflikten sade Freivalds att det var "nästan folkmord" liksom övriga EU sade att det "var på gränsen till folkmord". När icke-arabiska folk massmördas, vad är det då om inte folkmord?

Genom att påstå att det är "nästan folkmord" ifrånsäger sig Freivalds och Europas regeringar sitt ansvar och behöver därmed inte agera. Återigen var det USA och Nato-ledda styrkor som gick in i Darfur för att sätta press på regeringen i Sudan att agera. Den här gången satt vänsterrörelsen tyst.

Folkmord måste bekämpas. Även om inte vänstern tycker om USA, så är det väl bättre att någon gör något, än att stå och titta på? Utan USA:s insatser hade terrorn i Irak fortsatt liksom Milosevics trupper hade fortsatt sina härjningar i Kosovo.
Debattera, agera och kräv aktion, men stå inte på mördarnas sida. Då först, när Europa står enat mot sådan terror och omänskligt våld, kanske vi äntligen slipper använda en redan utnött fras;
"Aldrig mer!"

Inga kommentarer: