tisdag, juli 05, 2005

Säga vad man vill om Sharon men...

Ingen israelisk ledare har gjort större insatser för att få till fred och stabilitet mellan Israel och Palestina. De palestinska och israeliska ledarna har mycket blod på sina händer, samtidigt som folket i de båda länderna börjar tröttna på våldet. Därför måste fred komma till stånd.

Den planerade utrymningen av israeliska bosättningar från Gaza är således välkomna, trots problemen som uppstod i bosättningen Gush Katif då palestinier, israeliska bosättare och israelisk militär drabbade samman.

Det krävs dock ett närmande från båda håll. Korruptionen och stödet av terrorism måste upphöra i Palestina. De palestinska myndigheterna måste bli mera restrektiva och beslutsamma i sina strävanden till att utrota terrorismen. Samtidigt måste FN upplösa UNRWA och resolution 194.

Resolution 194 innebär att alla palestinier skall ha rätten att återvända hem till Israel. Frågan är bara, vilka skall då bo i Palestina?
UNRWA bildades också för att enbart hantera palestinska flyktingar. Problemet är att UNRWA har gjort så att flyktingskapet ärvs från föräldrar till barn. Oavsett om man är bosatt utomlands, t.ex. i Sverige, är de fortfarande flyktingar liksom dess ättlingar kommer bli flyktingar för all tid och evighet. Således fortsätter antalet palestinska flyktingar att öka. UNHCR har tvärtemot UNRWA under lång tid sett andra lösningar för palestinierna. 1959 presenterade Dag Hammarskjöld en plan för hur det palestinska flyktingproblemet skulle kunna lösas på tio år, från 1960 till 1970. Hans lösning var att de oljeproducerande arabländerna som hade ett överskott på pengar och starkt behov av arbetskraft skulle kunna ge de palestinska flyktingarna medborgarskap och en ny start i livet. UNRWA sade nej. UNRWA:s enda tänkbara lösning är att palestinierna skall återvända hem. Problemet är bara det att då behöver Palestina inte finnas till, samtidigt som Israel och statens judiska karaktär upphör. FN har satt käppar i hjulet för fredsprocessen, som måste avvecklas snarast.

Närmar man sig dessa lösningar, genom att avskaffa resolution 194, UNRWA, bosättningarna och bekämpa terrorismen så kommer man kunna nå en fredlig uppgörelse om en tvåstatslösning. De första stapplande stegen har tagits. Nu gäller det att hänga på.

Inga kommentarer: