söndag, juli 24, 2005

Brittisk polis handlade rätt

Den brittiska polisen sköt den 27-årige Jean Charles de Menezes, från Brasilien, med fem skott i huvudet. Vid en första anblick låter det fruktansvärt och brutalt, men vid närmare eftertanke så handlade polisen korrekt. 27-åringen hade på sig en tjock vinterjacka, vilket verkade misstänkt mitt i sommaren. Polisen ropade åt 27-åringen att stanna, men då började han istället springa. Efter den senaste tidens händelser tog polisen inga risker, utan sköt den misstänkte mot huvudet.

Varför? Polisens uppgift är att skydda medborgare från fara. Om polisen hade skjutit mot kroppen hade det kunnat utlösa en bomb, om terroristen skulle bära en sådan på sig. Polisen kan heller inte försöka komma åt och visitera den misstänkte, då risken är överhängande att den misstänkte spränger sig i luften hellre än något annat, med fara för civila britter. Polisen handlade därför korrekt.

Det är inte polisens fel att denna situation och spänning har uppstått. Det är terroristernas fel och ingen annans.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill inte verka petig, men trovärdigheten i en Blog försvinner om man har en del stav-och syftningsfel.

Till exempel skjöt, vilket är felstavat, för övrigt är det en mycket bra blog, med mycket varierande inlägg.

Christian Swedberg sa...

Tack så mycket! Felet du pekade på har också åtgärdats ;-)

daniel sa...

Jag undrar bara stilla om du tyckt det var precis lika kul om poliser hade avrättat DIG med fem skott i huvudet för att du har fel hudfärg eller klädsel?

Anonym sa...

Bra att du inte tog det så personligt =)

Mycket bra inlägg förresten som jag instämmer med till 100 %

Christian Swedberg sa...

Daniel, över 50 stycken britter har mördats. Frågan är, vad skulle polisen ha gjort? Han sköts inte för att han hade "fel hudfärg eller klädsel". Det var inget dåd med rasistiska förtecken. Han bar en vinterjacka och började springa när polisen bad honom stanna.

Vad anser du polisen borde ha gjort? Väntat och sett om det hade exploderat? I det här fallet blev det en mycket bedrövlig händelse, men låt oss säga att mannen i fråga inte hade varit oskyldig (varför han började springa förstår jag inte), vad hade hänt då? Ett nytt terrorattentat.

daniel sa...

Det är mycket "om" och "men". Jag trodde faktiskt att man i en rättsstat hade rätt till en rättegång, inte bara en makaber avrättning av polisen på plats.

Om polisen ska skjuta alla fem gånger i huvudet som inte stannar misstänker jag att likhögen i England kommer växa explosionsartat.

Christian Swedberg sa...

Visst, i den bästa av världar skall man ställa kriminella inför rätta, men man måste utgå i från rådande situation.

50-talet britter mördades. Polisen fattar misstanke för en person som bar vinterjacka mitt i sommaren. Polisen ber personen stanna. Då rusar personen mot tunnelbanan in i en folksamling. Polisen agerade efter de rutiner man har i en sådan situation. Nu blev det olycklig händelse, men ärligt talat, efter rådande omständigheter så kan man inte ta några chanser. Polisen såg en säkerhetsrisk och agerade därefter.

daniel sa...

Jag har redan påpekat det en gång, om det händer dig eller dina närmaste hoppas jag samma stilla överseende råder.

Christian Swedberg sa...

Daniel, jag har inget "stilla överseende" med det som hänt. Dock är jag inte så radikal som person, att jag får lust att springa gata upp och gata ner och mana till manifestationer för det som hänt. Det krävs eftertanke, för att förstå VARFÖR det har hänt. Att det är en oskyldig som i det här fallet dödats, är djupt tragiskt. Hade det hänt på öppen gata en helt vanlig dag i London, hade jag också ifrågasatt den brittiska polisens aktion och ansett att den varit ohyggligt orättvis, för att inte säga bestialisk.

Men nu var det ingen vanlig dag. Hur hade du agerat om det exploderat bomber i din direkta närhet, dödat 50-talet svenskar, och sedan när du väntar på bussen eller tunnelbanan, rusar en person mot dig då polisen ber honom stanna? Hade du ropat på att polisen skall få stopp på honom, eller hade du tagit tag i honom och försökt tala honom till rätta, försöka få honom inför domstol? Hade detta verkligen varit en terrorist, hade det sistnämnda inneburit din egen död. Förstår man inte den rädsla, den skräck som terror skapar, kan jag förstå att man skriker på rättvisa, men skall den brittiska polisen istället vänta och se om det smäller, innan man agerar? Polisens uppgift är att skydda liv, att upprätthålla medborgarnas säkerhet. Storbritannien befinner sig i en ytterst extrem situation. Det är lätt att sitta i Sverige och peka finger, när man inte är där på plats.

daniel sa...

Du säger att polisens uppgift är att rädda liv. Men du tycker inte att det är ett misslyckande att polisen istället tar liv? Tycker man det sitter man i sverige och pekar finger tydligen.

Jag hoppas iaf att polisen som avrättade den oskyldiga brasilianaren med (nu har det framkommit att det var) 8(!) skott i huvudet får ett kännbart straff och att familjen kompenseras.

Polisen gjorde helt enkelt fel. Kriminellt fel.

Christian Swedberg sa...

Det är ett misstag som är begånget, ett allvarligt sådant. Polisen kommer inte gå fri, utan få rättsliga påföljder. England står inför nya prövningar där man inte har fungarende lagar och riktlinjer ännu. Det är givetvis synd att det skall ha behövt kosta ännu en oskyldig persons liv innan man började dikustera hur man bäst skall skydda civila, men nu är debatten i gång och rättssystemet kommer att fungera bättre.

Polisen agerade inte fel i den situation som råder i England. Det begicks ett misstag, men polisen agerade efter rådande policy i ett läge där hela England är i uppskruvat tillstånd. Polisen sköt eftersom man inte hade annat att göra. I samma stund som du får tag i en terrorist, som är beredd att döda civila, oskyldiga människor, och han har en bomb på sig, hinner du inte få veta om terroristen har en bomb på sig eller ej, förrän det exploderar. Det är inte polisen som skapat en otrygg situation i England, utan terroristerna.

daniel sa...

Kan du inte bara säga att poliserna gjorde fel?
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,686472,00.html

Christian Swedberg sa...

Om dessa uppgifter som kommit fram någon månad senare, visar sig stämma, att den brasilianske elektrikern faktiskt inte alls hade några vinterkläder på sig, eller sprang och uppträdde "misstänkt", utan poliserna farit med falsk vittnesbörd kring situationen, är det klart att poliserna agerade felaktigt.