onsdag, augusti 31, 2005

Socialdemokratin i kris

Göran Johansson lämnar partiets verkställande utskott i stark kritik. Johansson är Västergötlands starkaste socialdemokrat och har haft en ledande position inom LO och socialdemokratin. Nu bekräftas alltså tidigare rykten med att han hoppar av.Anledningarna är många, men det som fick bägaren att rinna över var försvarsminister Leni Björklunds beslut att lägga ned Amf4 liksom Göran Perssons diktatoriska ledning över partiet.

"Jag har känt mig maktlös. Det här är en enmansshow," säger Johansson till Expressen.

Socialdemokratin av idag är centrerad till Stockholm och lyssnar dåligt till övriga landets intressen. Johansson krävde att få tala med Björklund och Persson i samband med försvarsöverläggningarna, men ingen ville tala med honom. Ett parti som inte visar en man av Johanssons dignitet större respekt förtjänar inte en regeringsposition. Tack vare Göran Johansson har socialdemokratin kammat hem flera val i Göteborg, där Johansson t.o.m. har stor respekt inom borgerligheten.

Vid verkställande utskottets sammanträde, lämnade Johansson sitt bittra avskedstal, där han riktade kritik mot ledningens oförmåga att lyssna till företrädare utanför Stockholm, liksom Göran Pressons ledarstil. När Johanssons ärende var färdigt, svarade Persson kallt med ett; "jaha, då tar vi lunch".

Jag har påpekat det tidigare och säger det igen. Göran Johanssons beslut är riktigt. En idealist och sann politiker, som företräder sina väljare och inte strävar efter att glänsa i maktens strålkastarljus, gör sig inte socialdemokratin förtjänt av. Min egen respekt för Johansson förblir således stor.

Inga kommentarer: