tisdag, augusti 30, 2005

Hollands Salman Rushdie

Ayaan Hirsi Ali är i dagarna i Sverige för att lansera sin bok "Kräv er rätt!" Hon lever idag under ständigt dödshot sedan hon gjorde den islamkritiska filmen "underkastelse" (submission) tillsammans med den holländske regissören Theo van Gogh, som mördades i november förra året. På hans kropp fanns ett dödshot som riktades direkt mot parlamentarikern Ayaan Hirsi Ali.


Ayaan Hirsi Ali

Mordet blev startskottet på en ny integrationspolitik i Holland, där Ayaan Hirsi Alis liberala parti VVD, varit ledande i förändringsprocessen. VVD:s integrationsplan har nu accepterats av regeringen. Planen innebär ett stärkt stöd för kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld, att det skall bli svårare för muslimska friskolor att starta om man inte har en bredare etnisk mix bland eleverna och att invandrade kvinnor skall hjälpas in i utbildning och arbete.

Hennes kritik av islam är hård (se här och här). Hon menar att muslimska samhällen är mentalt och materiellt efterblivna och att samhällen i väst visar alltför stor respekt gentemot muslimsk kultur. Anledningen till att den muslimska världen är efterbliven anser hon vara behandlingen av kvinnan. Att man låser in och misshandlar henne, liksom håller henne okunnig om omvärlden, innebär att en begränsad världsbild, bitterhet och ilska överförs till barnen. Islam är också en religion som kräver total lydnad, som talar om vad man skall göra under dygnets alla timmar, och västerländskt tänkande är föbjudet.

"När jag var 15 år drömde jag om att bli martyr och dö för min tro. Det var det snabbaste sättet att komma till himlen. På den muslimska skolan i Kenya såg vi fruktansvärda bilder av hur muslimer behandlades i Iran och Israel och vi ville göra något åt det. I dag är jag omgärdad av livvakter med det finns inget martyrskap i det. Det är ett nödvändigt ont för att jag står för det jag gör.
Självklart skall vi visa respekt för olika kulturer. Men respekten för kulturen får aldrig bli en ursäkt för fruktansvärda brott. Om en kvinna i Holland utsätts för incest, misshandel eller mord så ska förövaren få samma straff oavsett om han är muslim eller något annat. Religionen och kulturen får aldrig bli en förmildrande omständighet som den ibland kan uppfattas. Att begå hedersbrott är ingen kulturell rättighet.
Det finns en tendens i dag att bara kritisera USA:s och Israels brott mot de mänskliga rättigheterna och inte de muslimska ländernas övergrepp. Det tycker jag är oerhört rasistiskt. När man vill diskutera till exempel korruptionen i den palestinska myndigheten så behandlar man palestinierna som små barn. Då ser man dem som något slags lägre stående civilisation som inte förstår bättre."
I dag skall Ayaan Hirsi Ali mottaga folkpartiets demokratipris av Lars Leijonborg vid en ceremoni i riksdagen, och hon förtjänar det verkligen. Med sådana eldsjälar för mänskliga och demokratiska rättigheter borde muslimska kvinnor som i dag lever i västvärlden kunna få en chans till upprättelse, till ett liv i frihet.

Inga kommentarer: