måndag, augusti 01, 2005

Afghanistan känner framtidstro

Alltflera afghaner återvänder hem från långvarig exil i utlandet. Många flydde undan Sovjetunionens bombningar, medan andra flydde Talibanregimen. Hittills i år har 200 000 afghaner återvänt hem från Pakistan och totalt har 2,5 miljoner afghaner återvänt sedan störtandet av Talibanregimen 2002. Ytterligare 1,2 miljoner flyktingar har återvänt från Iran.

Framtidstron i Afghanistan har ökat och återvändande afghaner ser fram emot att påbörja ett liv i frihet.

"Det var omöjligt för mig och min familj att stanna när talibanerna kom hit. Jag var så lycklig när vi kom tillbaka förra sommaren. Jag känner optimism inför framtiden, det känns som att regeringen inte bara bryr sig om Kabul utan även övriga regioner," säger Kamila Saer till SvD.
"När talibanerna styrde fick vi kvinnor inte gå ut, i dag har vi en kvinnlig minister," säger Naija.
I dag kan kvinnor utbilda sig och många tar chansen. Att som kvinna drömma om att bli läkare eller jurist var otänkbart för bara tre år sedan. Svenska Afghanistankommittén har också bidragit med en skola för utbidlning av barnmorskor. Barnadödligheten i Afghanistan är stor och därför krävs det utbildad kraft att motverka detta problem.

Att stabilitet och frihet får människor att återvända, liksom afghaner som tidigare varit förtryckta börjar se ljust på framtiden, är viktigt för att stabiliteten skall bli varaktig. Så snart amerikansk militär dragit sig tillbaka skall det bli oerhört intressant att följa ett tidigare svårt krigshärjat Afganistan och dess utveckling mot en stabil demokratisk stat.

Inga kommentarer: