torsdag, augusti 18, 2005

"Sveriges ekonomi är god"

Åtminstone om man får tro Per Nuder. Regeringen basunerade ut från Harpsund att Sveriges ekonomi är fantastisk, och att det kommer att skapas jobb. Närmare bestämt 50 000 nya jobb.

Perssons utlovade gardinjobb sade Nuder var "raljanta". Nuder pratade hellre om privat företagande, skattestopp, tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter för företagare som anställer och satsningar på det offentliga. I dessa 50 000 arbeten räknar Nuder in de 15 000 nya platser på högskola och universitet samt praktikplatser, vilket innebär att den egentliga arbetssatsningen hamnar någonstans kring 25-30 000 nya arbeten. Samtliga med all förmodan inom offentlig sektor. Hur man skall klara en sådan utökning av stat och byråkrati, samtidigt som man inför skattestopp är för mig obegripligt. Man har också gått ut och sagt att man är beredd till att spräcka utgifstaket, vilket innebär att statens ekonomi går med underskott och då tvingas vi till att låna pengar, från utlandet. Fantastisk ekonomi?

Socialdemokratin har i flera års tid utlovat jobb, tillväxt och ekonomisk framgång utan resultat. Den "jobbsatsning" som nu görs, är också bara tillfällig och ger inga heltidsarbeten, men man lyckas bättra på statistiken inför valet. Landsting och kommun satsar heller inte de tillökningar i budgeten de får till nya arbeten. Både kommuner och landsting dras med underskott och har svårt att hålla ihop verksamheten som den är, utan att behöva skära ned ytterligare på sina verksamheter.

Nuder och socialdemokratin behöver paus och vila från regeringskansliet och Harpsund. Någon gång är det dags för dem att komma ut på arbetsmarknaden och försöka klara sig i det samhälle de själva byggt upp efter de förutsättningar en vanlig lönetagare har. Då först kanske det blir förändringar i den socialdemokratiska politiken.

3 kommentarer:

Joakim sa...

Nåja, så illa är det väl ändå inte? Bloggade själv om samma ämne idag om du är intresserad.

Christian Swedberg sa...

Det är sant att kritiken från facken överdrivits något, som du tar upp, men det är illa när man enbart satsar på offentliga arbeten, utan att satsa på en politik som ger beständiga säkningar av arbetsgivaravgifter och skatter. Jag såg på din blogg att du tyckte skattesänkningar var en "hård politik", vilket inte är korrekt. Skattehöjningar är att föra en hård politik. I alla länder, utom Sverige, förlorar regeringar val när de säger sig vilja höja skatterna. Att höja skatter innebär att man tar mer pengar av människors lön, vilket ger mindre pengar till medborgarna att leva på. När Nuder lovar "goda statfinanser" innebär inte det att familjer och enskilda människor får bättre egen ekonomi, tvärtom. Allt det som skall "satsas" kostar pengar och någonstans måste pengarna tas. När politiker skriker "gratis buss" eller "gratis mat" innebär det att folket får betala mera skatt för att bekosta regeringens politik. Staten tar våra pengar för att ge oss litegranna tillbaka, ungefär som EU fungerar i dag. Vi betalar stort, och vinner smått.

Nuders politik är således inte munter. Den är kostsam. I Danmark upplever sig medborgarna betydligt tryggare än i Sverige. Visst, det är lättare att få sparken i Danmark, men det är också betydligt lättare att få nytt jobb.

Sveriges ekonomi är ingen munter läsning. Hade Sverige tillhört USA, hade vi varit USA:s fattigaste delstat, och vi är på god väg att bli Europas fattigaste nation. När jag fick äran att besöka EU-parlamentet i höstas kom jag i kontakt med färgstarka personligheter ur EPP-ED som kämpat mot socialistiskt förtryck i öststaterna. Det ger en tankeställare, när människor som levt under diktatur och förtryck ser med avsky på Sveriges förda politik.

Alexander sa...

Tja landets tillväxt är väl god ifall man jämför sig med länder som har superkass tillväxt, typ Tyskland eller Frankrike men man borde inte jämföra sig med de som är sämst i klassen utan man borde jämföra sig med de som är bäst i klassen.