måndag, augusti 15, 2005

Israel

Nu skall Israel slå till reträtt från Gaza och norra Västbanken, ett beslut som tagits av Ariel Sharon. Ett beslut som både skänker israeler sorg, liksom gläder svenska socialdemokrater.

Var det rätt beslut att ta? Som jag vidhållit tidigare, anser jag beslutet vara gott. En utrymning av bosättningarna på Gaza och Västbanken kan leda till fred med den palestinska staten. Däremot skall man inte räkna med att våldet därmed kommer att upphöra. Hamaz och Hizbollah kämpar inte för att få ett fritt Palestina, utan för att bekämpa staten Israel. Sharon tar nu ett första steg. Hänger inte palestinska staten på nu och får ett stopp på terrorismen, så skall palestinierna inte tro att Israel kommer att ge efter framledes.

Det är en märklig syn vi har på Mellanösternkonflikten i stort här hemma i Sverige. TT och media har själva medgivit sig skyldiga till att inte hålla sig till sanningen i sin rapportering från Israel. Faktum är att Gaza och Västbanken är ockuperat område av araberna. Under det första anfallskriget mot Israel, ockuperade de omkringliggande arabiska staterna gemensamt Gaza och Västbanken. Dessa områden tog sedan Israel tillbaka, men det fördömde FN och Europa. Sedan dess har det varit oroligheter i Mellanöstern. När de arabiska makthavarna över Jerusalem gjorde klagomuren till latrin, flydde måna palestinier i rädsla för repressalier. Det var inte fråga om någon medveten fördrivning av palestinier från Israel, som vänstern påstår. Israel är inte någon rasistisk stat. De palestinier som stannade kvar i Israel har egen representation i det israeliska parlamentet, Knesset.

Sedan stridigheterna trappats upp har våldet urartat och krigsförbrytelser begåtts på båda sidor. Den israeliska skyddsbarriären som Isarel har byggt, är inte någon ny gränsdragning, utan är till för att skydda Israel från terrorister vilket den också har gjort. Det var nu längesedan vi hörde talas om terrorbombningar av israeliska bussar och civila. Lyckas palestinska myndigheter bekämpa terrorismen, kommer Israel också att nedmontera skyddsbarriären och fred kan uppstå mellan de båda staterna.

2 kommentarer:

Alexander sa...

Utdragningen ur dessa områden kan inte leda till något gott. Terroristerna får ett kvitto på att deras metoder faktiskt fungerar och de kommer att fortsätta på samma sätt.

Christian Swedberg sa...

Tyvärr måste jag ge dig rätt. Under de första dagarna tycktes allt gå vägen, men under den senaste tiden har både Hizbollah och Hamas gjort uttalanden om att detta skulle vara en stor seger, och att snart varenda jude skall vara borta från Mellanöstern. Sålänge terroristerna får agera ohämmat, så länge kommer nog dessvärre attentaten att fortgå, vilket kan få motsatt effekt, dvs. att Israel förstärker sina områden på västbanken och attackerar Gaza på nytt. Gaza och Västbanken var från början israelisk mark, som ockuperades av anfallande arabstater. Något "Palestina" har aldrig existerat, annat än en benämning på det protektorat som britterna hade i området. Detta protektorat omfattade Syrien, Irak, Israel, Oman, Quatar, Kuwait, Jordanien etc. varför samtliga dessa länder i sådana fall skulle ha rätt till landet Israel. Situationen i dag är väldigt konfunderad, och det blir inte bättre av att svensk media skuldbelägger judarna för att det ser ut som det gör.