onsdag, augusti 03, 2005

För USA krig mot muslimer?

Enligt en rapport från brittisk underrättelsetjänst, som läckt till The New York Times, säger man att det är kriget i Irak som är anledning till det som hänt i London. Detta har givit vänstern nytt bränsle till att argumentera för en reträtt ut ur Irak. Irakkriget kan användas som argumentation för islamister i dag, men vänstern vägrar envist att inse att det är en anti-väst ideologi som ligger i botten. USA för inte ett krig mot islam, eller mot muslimer, som oftast används i argumentationen, utan mot fundamentalistisk islamism.

Det var amerikanska styrkor som skyddade det muslimska Afghanistan och hjälpte till att driva ut Sovjet, vilket hindrade Sovjet från att annektera Afghanistan och tvinga på dem ett icke-religiöst, socialistiskt samhälle. Islam bevarades, liksom den muslimska kulturen. I dag har man heller inte gjort något försök till att förinta islam i Afghanistan.

1991 befriade man Kuwait och skyddade Saudiarabien, liksom man under flygräderna på Balkan räddade muslimer undan etnisk rensning, utförd av serbiska styrkor, medan FN stod och tittade på. Likaså var det amerikanska styrkor som tillsammans med serbiska motståndsrörelsen fick den socialistiska diktatorn Slobodan Milosevic fångad och förd till Haag för att stå till svars för sina brott.

USA har fördömt Rysslands agerande i Tjetjenien, är störst bidragsgivare till Egypten (årligen två miljarder i bistånd), liksom skänkt Pakistan militär hjälp, på bekostnad av goda relationer till Indien, som är en frihetlig, mångkulturell demokrati.

George W Bush har uppmanat arabvärlden att bistå palestinska flyktingar och Paletsina, trots att Hamaz och Jihad vill skölja bort staten Israel i ett hav av blod.

Man räddade Irak undan en fruktansvärd och grym diktator, och stärkte den religiösa friheten för både shiiter och sunniter.

Hur kommer det sig då att attacker gentemot väst emanerar från områden USA har beskyddat? Därför att det i dessa länder uppstått en vänligt intställd attityd gentemot väst, vilket går stick i stäv med den islamistiska världsuppfattningen. Det har ingenting att göra med vänsterns bild av att "västvärlden lagt sig i" och "utnyttjat muslimer". Om vi inte hade gjort något, vade hade då hänt? Hade det varit bättre? Nej, det hade det sannerligen inte. Men nu var det USA som gjorde det, och då reagerar vänstern reflexmässigt med att beskylla USA och väst för allting.

När allt kommer omkring, delar vänstern och islamisterna samma fiende. Det kapitalistiska, demokratiska och icke-socialistiska väst.

Inga kommentarer: