måndag, augusti 01, 2005

Islamister hotar svensk välgörenhet

En konsert med syftet att ge stöd åt politiska fångar i Iran riskerar förlora sina toppnamn. Terrorstämplade Folkets Mujaheddin pressar artisterna att hoppa av projektet, för "deras eget bästa". Därför överväger nu flera artister, bland annat stjänskottet Laleh, att inte ställa upp.

Ansvariga för projektet hoppas i dag att iransk-svenska artister som Laleh och folkmusikgruppen Golbang ska spela i Vårdnäs utanför Linköping för nära tusen åskådare. Bland flera mediabolag som övervakar projektet finns Voice of USA och BBC.
Det är ett evenemang för frihet, som bl.a. EU:s kulturnätverk för iranier, ABF och flera iransk-svenska organisationer med Iranska Riksförbundet i Sverige i spetsen står bakom.
Intäkterna från konserten ska sända fyra svenska ungdomar till Johannesburg och New York. Målet är att de ska få träffa Nelson Mandela och Kofi Annan och överlämna en appell för frigivning av politiska fångar i Iran, och särskilt fokus ligger på fångarna journalisten Akbar Ghanji och försvarsadvokaten Nasser Zarafshan.

Gruppen Golbang har efter viss tvekan beslutat sig att ställa upp, medan Lelah låtit meddela att hon hoppat av efter att ha fått ett femtiotal hotbrev och mejl. Davoud Navaian, en av arrangörerna, hoppas dock in i det sista på att hon skall medverka.

"Vi tycker mycket om henne och respekterar hennes nej, men det är inte bra att ge efter. Hon borde stå upp och reagera mot dessa krafter," säger Davoud Navaian till SvD.
Kulturproducenten Faramarz Pooya tror att spåren kan leda tillbaka till den iranska ambassaden på Lidingö. Den iranska regimen som genom sin spridning av wahabaismen gjort sig skyldig till spridning av våld världen över, liksom hotat döda författare och andra intellektuella regimkritiker. Även kulturproducenten Faramarz Pooya tror att spåren leder till den iranska ambassaden på Lidingö.

2 kommentarer:

Anonym sa...

mycket intiresno, tack

Anonym sa...

Fantastiskt inlägg men jag undrar om du kunde skriva en litte mer om detta ämne ? Jag skulle vara mycket tacksam om ni kunde utveckla lite mer . Skål! önskar dig lycka till!