tisdag, augusti 02, 2005

John Bolton - kontroversiell och hyllad

Bush utsåg John Bolton till att bli USA:s FN-ambassadör. Han är kritiserad för att vara "hök" och fientligt inställd till organisationen. I USA måste presidentens utnämning godkännas av kongressen. Sedan Bush offentliggjorde sin kandidat i mars, har kongressen därför utnyttjat sin rätt till att filibustra och förhala utnämningsprocessen. En sådan viktig post kan dock inte stå tom alltför länge. Enligt konstitutionen kan presidenten ta ett beslut i denna fråga då kongressen har sommarledigt, med följden att den nominerande enbart kan sitta till januari 2007, då en nyvald kongress tar över. FN skall snart ha en avgörande debatt om reformering av organisationen, samtidigt som USA och hennes allierade är i krig. Därför tog Bush beslutet att köra över kongressen.


John Bolton

Kritiken mot Bolton kommer i första hand från vänster. Inom högern har han många sympatisörer. Han är ingen person som skulle platsa i den svenska regeringen precis, då han har en lång och gedigen erfarenhet. Bolton har en examen i juridik från Yale i bagaget och har arbetat för flera av de största firmorna i Washington. Han har också en gedigen politisk erfarenhet efter att ha arbetat inom American Enterprise Institute, och innehaft internationella uppdrag för USA:s räkning, liksom arbetat på statliga departement. Bolton har på så vis skaffat sig ett flertal kontakter utomlands, men framför allt i länder som Ryssland och Kina. Han är känd för att göra ett bra arbete och för att vara tydlig och drivande.

Utifrån Boltons meriter är han rätt man för jobbet, men varför skickar USA en hårt kritiserad person som är fientligt inställt till FN, till att representera USA i just FN? För att förstå det får man inte glömma att det var USA som bildade FN. Då rådde andra tider än nu. I dag är inte demokratier längre i majoritet. Diktaturer sitter och motverkar FN:s syfte, nämligen att verka för mänskliga rättigheter och ingripa i och få slut på konflikter världen över. Vid ett flertal tillfällen, Srebrenica och Darfur för att nämna några, har FN agerat undfallande, trots att det varit klara fall av brott mot mänskligheten.

Nu skall ett reformeringsarbete påbörjas. Därför skickar man dit Bolton. USA är missnöjt med utvecklingen inom FN, och Bolton har kontakter inom de stora länder som oftast röstar mot USA i säkerhetsrådet, Ryssland och Kina, för att kunna få till stånd reformer som stärker mänskliga rättigheter. Om USA inte får som de vill på denna punkt, kan utnämningen av Bolton dock medföra att USA lyfter sin hand från FN. Bolton har redan gjort klart att han inte tänker ge efter för och kompromissa med någon diktatur.

Se även;

Bolton Gets Down to Work

Inga kommentarer: