tisdag, oktober 24, 2006

Skrota licensen och tillåt reklam?

Detta säger Anders Ericson, Sveriges annonsörer, i en debattartikel i Borås Tidning. Även om jag inte håller med i sak, lyfter Ericson några intressanta inflikningar i den pågående debatten. Att svenskar genom tv-licensen tvingas betala för något de sällan konsumerar är en viktig utgångspunkt, men också att SVT mörkar med sina program. Eftersom SVT inte har reklamrätt, har det under åren inte visats vilka som ligger bakom den TV som sänds. Att det är fackföreningar, och myndigheter som ligger bakom program redovisas inte. Till och med socialdemokratiska kamporganisationer som Unga Örnar har varit med och finansierat program. Opartisk TV?

Visserligen kan SVT 2 skiljas från staten och göras reklamfinansierad, och SVT 24 samt SVT 1 vara kvar i statlig regi. Det som är viktigt för statlig TV är att regeringen inte skall få utse vilka som sitter och styr i SVT som det är i dag. Detta är anledningen till att SVT spyr ut socialdemokratisk propaganda. Dessutom måste SVT tvingas att redovisa vilka som ligger bakom programmen, om myndigheter eller socialdemokraterna är med och finansierar. Men SVT skall inte vara som de kommersiella kanalerna, och detta är själva SVT:s existensberättigande. SVT skall enbart agera public service, och inte hålla på med dokusåpor eller nöjesprogram.

Ericson har rätt så till vida att om SVT fortsätter att konkurrera med kommersiell TV, har SVT mist sin roll som public service och därmed skall hela rasket säljas ut. Därför: reformera SVT, och avskaffa licensen till förmån för en television som går via skattesedeln. Och det viktigaste av allt, om en kund inte vill ha SVT, skall han heller inte tvingas att betala för det. Man skall inte behöva betala en avgift till staten för att man införskaffar TV, och inte behöva betala för någonting man ändå inte vill ha.

Inga kommentarer: