torsdag, oktober 19, 2006

Die Welts analys del II

I Sverige saknar vi en tydlig debatt om totalitarism. Högerpolitikern Gösta Bagge (1882–1951), sade 1941 ironiskt om socialism och nazism: "Detta vackra tvillingpar", liksom den f.d. moderata partiledaren och statsministern (1906-11 och 1928-30) Arvid Lindman (1862-1936) sade 1933: "Samma andas barn". Detta i det land där moderaterna av motståndarsidan ständigt beskyllts för att vara nazister eller fascister. Lindman har t.o.m. beskyllts för att ha varit ledare för ett nazistiskt parti (moderaterna).

I Tyskland vet man av erfarenhet att totalitära ideologier stammar ur samma livmoder. Ser man till svensk historia, vilken Herman Lindqvist belyst i sin serie "Historien om Sverige", hittar man i de två sista banden "Ånga och Dynamit" samt "Drömmar och verklighet" sanningen om den svenska historien. Där belyses de nära kopplingarna mellan svenska kommunister och det socialdemokratiska partiet å ena sidan och det tyska nationalsocialistiska partiet å den andra. Här redovisas också de som fick sätta livet till i socialistiska illdåd på svensk mark (som t.ex. engelska gästarbetare, svenska officerer, och partimotståndare), något vi inte får lära oss i den svenska skolan.

En lika nyanserad debatt som finns i Tyskland om totalitära stater och diktaturer vore välkommen också i Sverige, inte minst för att inte svika kommande generationer och för att veta sanningen bakom inhemsk politik. Herman Lindqvists analys till varför aldrig Sverige drabbades av en tydligt totalitär anda, trots kraftigt socialistiska undertoner, var att Sverige vid nazismens framgångar redan börjat föra en raspolitik som pågick fram till 1975, där ca 90.000 unga kvinnor könsstympades i raspolitiska projekt. Per Albin Hansson hade redan påbörjat folkhemstanken och välfärdsstaten, vilka utgjorde grunden till de totalitära framgångarna i Europa, och det nationalsocialistiska partiprogrammet, med förstatliganden av tung industri, bankväsende osv. också påbörjats, liksom den svenska ekonomin var god. Lindqvist menar således att utan socialdemokraterna och expansiva företag hade förmodligen de mera radikala socialisterna kunnat genomföra den sista delen av en totalitär plan, också i Sverige.

1 kommentar:

t.C sa...

vad du är idog min vän, här uppdateras det flera gånger per dag! tänkte bara önska god fucking helg. puss