måndag, oktober 16, 2006

Finansministerns Elddop

Anders Borg har beskrivits som en oerfaren ungspoling. I dag visade han upp hela registret när Alliansens första budget presenterades. Det märktes tydligt att Borg, till skillnad från Pär Nuder, är ekonomiskt skolad. Det känns tryggt att ha en finansminister som vet vad han talar om. (se här och här)

Det som tydligt framgick är att väljarna nu får se den politik man röstade fram. Man satsar på:

- Sänkt skatt till låg och medelinkomsttagare

- Kvinnors företagande

- Småföretagen

- Välfärden (skola, polis, och vård)

- Miljö

samt att löneskillnaderna mellan män och kvinnor skall bort. Nuders kritik var att man tänker ta tag i svångremmen och spara trots dukat bord (syftandes på reformeringen av byråkrati och a-kassa). Anders Borg menade att Nuder snarare dukat för springnota, samt att den borgerliga politik som nu tas fram är vetenskapligt underbyggd. Nuder kontrade med att inte har en ekonomiutbildning, men faktiskt träffat "en och annan arbetslös".

Pär Nuder menade vidare att Alliansens budget inte är finansierad. Det komiska i sammanhanget är att när Alliansen tog över hade Finansdepartementet inte skuggat för socialdemokraternas vallöften. Anledningen är att man inte visste vilken politik som skulle föras. (S) är ju tvungna att ha med (V) + (Mp). Alliansens politik däremot var redan flaggad och klar. Det är därför detta förslag har kunnat presenteras finansierat och klart utan tjafs och utspel framför TV-kamerorna som vi var vana vid att se under vänsterns period vid makten. Det skall bli intressant att se om vänstern lyckas prestera en gemensam reservation och motion mot regeringen. Mitt tips är att den splittrade vänstern inte kommer att lyckas med detta.

Inga kommentarer: