måndag, september 11, 2006

Miljödebatt

22:30 var det miljödebatt i TV4:s "6 dagar kvar" mellan miljöpartiets Maria Wetterstrand och centerns Claes Västerteg, den senare ursprungligen från Borås, väl värt att nämna.

Det som var intressant i debatten är att centerpartiet för första gången är konsekventa. Det är inte längre ett parti som man inte riktigt vet vart man har. Det har en tydligt borgerlig profil, hur gärna den andra sidan vill försöka få Maud med på det röd-gröna tåget.

För att i korthet återge debatten, kan man nämna att miljöpartiet fortsätter hävda att de är det enda parti som tar "de stora frågorna på allvar". Eftersom centern samarbetar med de "onda moderaterna", måste ju (c) ha fel.

Låt oss då se till vad centern pratade om. Man hade några konkreta förslag. Man vill ge privatbilister 1.000 kronor om man själv väljer att övergå till en miljöbil. I dag får enbart de som skaffar sig en miljövänlig tjänstebil denna förmån. Och så påstår vänstern att de bryr sig om den enskilda människan? Visst, men först en bra tjänstebil!

Centern vill vidare fortsätta att satsa på miljövänliga alternativ och minska användningen av fossila bränslen. Centerns politik står alliansen bakom.

Var i ligger då skiljelinjen? Med en borgerlig miljöpolitik upphör skatteväxlingen. Skatteväxlingen innebär att man minskar skatten på inkomst för att öka skatten på energi. I teorin. I själva verket har svensken inte fått mera pengar över. De höga skatterna på bensin och el äter hål på plånboken. Skatteväxlingen har hittills kostat 3 miljarder för svenska företag, och är den enskilt största orsaken till varför pappersbruk och småföretag försvinner från framför allt glesbygden. Den avfolkning Miljöpratiet vill stoppa, bidrar de själva till.

Den andra stora skiljelinjen går i att alliansen vill skynda långsamt. Visst skall Sverige bli miljövänligt, men först när vi har andra, bättre alternativ. För miljöpartiet är det viktigt att vi så snabbt som möjligt kväver bilismen och ser till att göra det dyrt för den enskilda familjen att värma upp sitt hus. Att inte kunna ta sig någonstans, och vara hemma i kylan, har väl ingen dött av?

Med borgerlig politik fortsätter vi att köra kärnkraften, och värnar privatbilismen tillsammans med kollektivtrafiken. Vi drar inte åt något enskilt håll i denna fråga, utan riktar hellre morötter till företagen i utvecklingen. Om vi tvingar Svensson att låsa inne bilen i garaget och stänga av elförsörjningen, vad skall folket göra i stället, när det inte finns alternativ? Vad har Mp i sin trollerihatt?

Vi vill satsa på företag och jobb. Först när företagen har drivit på, och nya resultat nåtts kan vi omställa samhället, inte förr. Det är också förvånande att Mp inte vill ta bort stopplagen för kärnkraft. Denna lag innebär att det är förbjudet att forska kring kärnkraft. Detta när länder som USA, Japan, Sydkorea, Frankrike och Tyskland forskar kring fussion. Fussion innebär att den enda restprodukten från kärnkraftverken blir det miljövänliga helium. Bara där skulle man kunna vaska fram tusentals jobb. Men för Mp är det bättre att backa utvecklingen några hundra år. Vi skall ha vedspis och häst o vagn.

För att avslutningsvis prata kollektivtrafik: Det röd-gröna tåget spårade ur för längesedan.

Inga kommentarer: