tisdag, september 05, 2006

Allvaret påbörjat

På plats i Linköping, och äntligen fungerar allt som det skall. Nya bekantskaper och kontakter, och man har börjat komma in i rutinerna. Det är fantastiskt vad man som människa och person växer när man till fullo ombesörjer ansvaret över det egna livet. Det som åstadkommits under dessa två veckor är alldeles för mycket för att kunna sammanfattas i några rader här. Det räcker kort och gott med att det varit enormt roligt att uppleva universitetslivet, att ha kommit igång med högre studier, upptäckt nya världar, och upptäcka nya sidor hos sig själv. Jag överraskade dessutom min omgivning genom att gå med i facket.

I går sov jag i princip hela dagen efter att ha kommit hem från mitt första seminarium i Organisation och vetenskaplig teori. Två veckors nollning sätter sannerligen sina spår. Men kul har det varit lika fullt. De äldre årskurserna har uttryckt sin förvåning över den goda sammanhållning som finns i vår grupp; Tyska Sprek, och det underlättar givetvis studieron, att vi har kul tillsammans, såväl som att vi har spridit glädje till övriga ekonomer. Det syntes inte minst på den fest i söndags som utgjorde själva klimax på nollningen, där samtliga sprekare, såväl som övriga ekonomer, kunde våra "kampsånger" som vi komponerade ihop under de inledande dagarna. Riktigt roligt.

Som avslutning på detta första inlägg från Linköping, följer här ett lätt eget recept för den som vill, på det jag själv tänkt slänga ihop till lunch;


En styck laxkotlett. Har man en stekpanna i teflon, behövs inget fett, men för smakens skull kan man ändå taga litet olivolja på båda sidor och peppra lätt med citronpeppar. Stek sedan kotletten så den blir gyllenbrun på båda sidor.

Börja dock med såsen. Till den behöver du 1/2 dl finstrimlad purjolök, 2 msk smör, 1 msk vetemjöl, 1 dl fiskbuljong, 3 dl vispgrädde, 1/2 dl finhackad dill, 1 msk pressad citron och salt. Fräs purjolöken i smöret i kastrull. Rör i mjölet och späd ut med buljong. Tillsätt grädden. Låt sedan koka ihop i ca 5 minuter. Smaksätt med dill och citron. Salta sedan efter eget tycke och smak.

Servera sedan lax och sås ihop med potatis och ev. sallad (förslagsvis kikärtor och majs, på studentmanér).


Smaklig måltid!

2 kommentarer:

Emmis, grupp 3 sa...

Jawol jawol! Jawol! Ich liebe alkohol! Ich trinken keine wasser mehr, ich liebe alkohol! Jawol jawol!

Ni var ju grymmast på festerna, ni i tyska! Synd att ni inte vann öltävlingen. Det var Grupp 1 som slog er va? Hur känns det att bli slagen av oss vanliga ekonomer? ;)

Kommer du/ni på festen i morgon på Cloetta Center?


Kramiz

Christian Swedberg sa...

Haha, lite stavfel och grammatica där, men annars rätt. Vad kul! :-)

De slog oss bara med en halv back! Vi gick hårt ut i början, och orkade tyvärr inte hela vägen fram. Det var lite dålig uppslutning från tyska under de sista aktiviteterna ;-)

Bah, vi vann iaf. över Ind.Eko. och vi fick också utmärkelser från ekonom-festeriet; ELIN PLAYERS, för att vi skrev det bästa talet till kvinnan :-D

Jag kommer personligen inte vara där, skall plugga, men du hittar säkerligen andra från min grupp. Där det är fest finns Tyska!


Grüss gott
Christian