måndag, september 19, 2005

Framsteg i samtal med Nordkorea

Nordkorea har gått med på att ge upp alla sina program för produktion av kärnenergi samt åter gå in i NPT, avtalet om ickespridning av kärnvapen.

Sexpartssamtalen mellan Ryssland, USA, Kina, Japan, Nord- och SydKorea har varit utdragna. Målet har varit att få Nordkorea att ge upp sina planer på att producera kärnvapen liksom att kunna nå en lösning för att ge Nordkorea förnödenheter då stora delar av landets befolkning svälter. (Se tidigare inlägg här och här)

Andra länder skall också hjälpa Nordkorea med leveranser av olja och andra former av energi. Sydkorea har lovat att förse Norkorea med 2 miljoner kilowatt el. Samtidigt skall Norkorea, om internationella samfundet godkänner det, få starta ett civilt kärnvapenprogram.

Nordkorea har även lovat att normalisera sina förhållanden till Japan och Kina, vilket tyder på att utvecklingen i Sydostasien nu äntligen kan stabiliseras. Utvecklingen ser onekligen god ut. Förhoppningsvis innebär den mjukare tonen gentemot omvärlden på längre sikt att ett av de sista socialistiska statsskicken försvinner.

Inga kommentarer: