tisdag, september 20, 2005

Oansvarig ekonomisk politik

Budgeten blir en dyr historia för Sverige. Valfläsket innebär en nettoförlust på 24 miljarder 2006, och 28 miljarder för 2007. Regeringen når inte halvvägs till riksdagens mål för de offentliga finansernas överskott på två procent och utgiftstaket kringgås genom att 18 miljarder i utgifter förvandlas till inkomstminskningar.

Det blir en kortsiktig politik i ett försök till att vinna tillbaka väljare. En politik som kan liknas vid ett kreditkorts köp. Det går bra till dess räkningen kommer, och den får våra barn betala. Pär Nuder talar om att Sveriges ekonomi är god, och visst har vi en tillväxt, men Pär Nuder har ingen anledning till att tala varmt om svensk ekonomi.

Vi har idag färre företag i Sverige än vad vi hade i botten av lågkonjunkturen i 1990-talets början. Det är intressant att det alltid går som bäst för Sverige under valår. Nästkommande år kommer vi inte att ha en lika god tillväxt som förra året, enligt Nuder. Därför kan man tydligen passa på att slösa nu istället för att spara till nästkommande säsong.

Nuder säger att de offentliga finanserna är goda och att man kommer att ha ett överskott även nästa år. Det är dock ej sant. 120 miljoner kronor per dygn kommer valfläsket att kosta skattebetalarna. Totalt kommer man tvingas låna 36,5 miljarder från utlandet vilket kommer att öka på statsskulden ordenligt. Höginkomsttagare som förlorar jobbet, kommer att ha en ersättning på 80 000 kronor i månaden, såsom avskedade statsanställda och myndighetspersoner inom socialdemokratin idag har, liksom människor som inte arbetar kommer få en bidragshöjning på 6 640 kronor. Till detta kommer plusjobben.

När moderaterna ville ha skattesubventionerad hemhjälp till ensamstående föräldrar etc. ansåg socialdemokraterna att detta var klassisk högerpolitik som enbart skulle gynna höginkomsttagare. I själva verket skulle det enbart göra svart arbetskraft vit, eftersom dessa sysslor görs idag (Gudrun Schyman har själv anlitat svart städhjälp) dock i det fördolda. Nu kommer socialdemokraterna själva med samma mynt, fast kakan skall betalas av skattebetalare och utföras av arbetslösa. Arbetslösa skall via arbetande människors skattesedel få rasta hundar, hänga gardiner och utföra andra hushållssysslor åt behövande. Är detta ett socialdemokratiskt höginkomsttagarbidrag, eller är det ihåliga argument som vanligt?

De som får betala är de människor som har arbete. Johan, Kalle och Ada på verkstadsgolvet kommer att tappa ytterligare i inkomst. 3-4 miljarder kommer de som äger sin egen bostad att få betala extra i höjd skatt. Pensionärerna skall få mer pengar sägs det, kring 40 kronor per person, men i gengäld får pensionärerna sämre ekonomi då bostadsbidrag dras in och tillkommande höjda skatter på den höjda inkomsten tas ut. Pengarna som skall till pensionärerna äts alltså upp av socialdemokratin innan de ens hunnit lämna Pär Nuders fickor.

Kommun och landsting skall få 600 miljoner extra. Problemet är att dessa pengar också kostar, varför kommun och landsting kommer att tvingas höja skatterna, vilket ytterligare äter hål på lönetagarkuverten. Det är en oansvarig politik där det lovas vitt och brett, men resultatet blir inte annat än djupa hål i statens finanser. Hål som vi kommer tvingas betala för under en eventuell fortsatt regeringsperiod med socialdemokratin, samtidigt som vi kommer att få låna pengar utomlands.

Det är dags att inse faktum. Om Pär Nuder hade haft rätt, att Sverige är på gång, så hade vi inte behövt låna till våran framgång. Pär Nuder, lyssna till Kjell-Olof Feldt och gör något rätt! Vi medborgare skall inte behöva betala för att socialdemokratin under 12 år inte åstadkommit ett skvatt, annat än tomma vallöften!

Inga kommentarer: