måndag, september 05, 2005

Bolsjevikerna får ny ordförande

De jag åsyftar är inte vänsterpartiet, utan republikanska föreningen. Hillevi Larsson (s) blir ny ordförande för denna klick människor bestående av politiker och vänsterkulturella elitister som anser sig veta bättre än vanligt folk. De slåss dock mot spöken.

Varför är monarkin såpass populär? Anhängarna till en svensk republik, anser att det bara är äldre människor som över en bit kaka och en kopp kaffe gottar sig i konungafamiljens lyx, förmedlad via veckotidningarnas huvudrubriker. Att monarkin bara är något "gulligt" och "glamouröst" för "icke-demokrater".

Tyvärr får man göra dem besvikna. Varken statsministern eller monarkin är direkt folkvalda. Statsministern utses och godkänns indirekt av riksdagen, precis som monarkin indirekt godkänns och accepteras av riksdagen. Varför? Bland medborgarna har monarkin ett stöd på 80 procent enligt den undersökning som gjordes strax efter tsunamikatastrofen. Det intressanta är att republikförespråkarna då attackerade H.M. Konungen för att han fick "för stort utrymme" i media. I själva verket var det som så att konungen for till Thailand för att deltaga i svenskarnas sorg och talade till nationen. Vad gjorde regeringen? Man skickade ner Laila Freivalds.. Tydligen var det inte viktigt för våran statsminister att fara dit. Detta är skillnaden mellan en karriäristisk politiker och en monark som har fostrats till att företräda Sverige.

Skall vi ha president? Självklart inte. Politikerna skall hållas kort. Det är inte att försvaga demokratin, utan att stärka den. Genom att ha en statschef, vars enda roll är att företräda och arbeta för Sverige, får vi en statschef värd namnet. Vem skulle vilja ha Göran Persson som statschef?

Monarkier är att föredra. Agerar regeringspartiet mot folket, skall folket kunna ha chans att samlas kring sin statschef för att avsätta en ondskefull regering. Statschefen skall därför vara opolitisk och därmed kunna samla medborgare bakom sig, oavsett politisk hemvist. Kontinuitet och folklig förankring står en monarki för.

Presidentskapet infördes i USA i en ren kompromiss. Från början ville man ha en monarki, men problemet var att fransmän, holländare och engelsmän ville ha en konung ifrån sina hemländer. För att undvika inbördes stridigheter i den unga nationen, tillsatte man en president. I Frankrike högg man huvudet av sin monark, för att bara några år senare tillsätta en ny monarki. Uppenbarligen var avskaffandet av monarkin inte så bra som man tänkt sig. Idag vill alltflera öststater ha tillbaka de monarkier som Sovjet avsatte i samband med ockupationen av Europa i slutet av andra världskriget. Monarkin är därför mera föredömlig än republik än idag.

1 kommentar:

Alexander sa...

Amerikanarna klarar sig bra utan en kung och då gör vi det med.