lördag, juni 04, 2005

Vänsterpartiet tappar medlemmar

Sedan Lars Ohly stolt proklamerade för världen, med knuten hand, att han var kommunist, har förtroendet dalat för partiet, liksom Vp har splittrats i två fraktioner; de traditionella kommunisterna och Vägval Vänster, "förnyarna". I torsdags meddelade riksdagsledamoten Karin Svensson Smith att hon lämnar vänsterpartiet för att bli medlem i miljöpartiet, ett beslut som väckte stor irritation i vänsterpartiets riksdagsgrupp. Svenska dagbladet erfar även att fler avhopp från "förnyarna" är att vänta efter denna mandatperiodens slut.Idag hoppade Hanna Zetterberg och Anja Karlsson av partiet. Dessa båda anses vara "traditionalister" som står mer till vänster. Anledningen till att de lämnar sina poster, är "politiskt organisatoriska".

Att vänsterpartiet nu åter hamnar i kris sedan att Ohly skalat av politiken, kom plötsligt, men inte oväntat. Det har länge flörtats mellan miljöpartiets Peter Eriksson och Vägval Vänsters företrädare. Att nu förnyare lämnar partiet är bra. Förhoppningsvis slipper vi se mera utav kommunismen inom svenska riksdagen, som trots allt är uppbyggda på demokratisk parlamentarism, vilket Ohlys politik inte är.
När Schyman försvann tappade Vänsterpartiet sin feministiska prägel, och nu när Smith också försvunnit, finns det bara Ohly och den gamla socialismen kvar, med klasskamp i dess fokus.
Vänsterpartiet har idag blivit vad det alltid varit.Dags att plocka fram "K:et" igen, Ohly?

Inga kommentarer: