onsdag, november 01, 2006

Ulf Nilsson ryter till

Och det med rätta (här). Det Nilsson vänder sig mot är att enligt en Temo-undersökning anser 29 procent av svenskarna att USA är det största hotet mot världsfreden. Därefter kommer Nordkorea och Iran i den ordningen. Nilsson skriver:

På 50-och 60-talen var det självklart att radio och tidningar (tv fanns ju knappt) så gott som dagligen rapporterade vad som hände i Europas stora länder. På 70-talet ökade vi på med mycket mera USA, men också Afrika och Asien, inte minst Vietnam. Ett sällsamt och genant kapitel hette Chile. Sedan Salvador Allende blivit president flockades knorrarna i Santiago. I ett läge satt 10-15 svenskar permanent där. I det jättelikt större och viktigare Brasilien fanns det, om jag minns rätt, en halvtidare. Orsaken var att man ville skildra hur socialismen - alltid stark i svenska medierna - spred sig och erövrade kontinenten. Efter Pinochets kupp stack allihop hem igen: när den chilenska verkligheten jävlades blev den rakt av ointressant!
Och skulden har de svenska medierna alltid lagt på USA. Det spelar ingen roll huruvida militanta islamister mördar familjer i Baghdad, eller bränner bilar i Paris, det är alltid USA:s fel. Kan man slänger man gärna in den onda marknaden också. Nilsson fortsätter:

Indoktrineringen (det finns ju inget annat ord) har fortsatt. USA står i dag till och med lägre i kurs än under Vietnam-kriget, då vi som var med fick det mesta och bästa USA-kritiska materialet från - USA. Precis som vi i dag får det mesta, bästa och häftigast kritiska materialet om Bushs dumheter i Irak från - USA. Svenska medierna har, så vitt jag vet, inga medarbetare i det hemska landet. Det är för farligt - vi tar det amerikanerna gräver fram. Somliga av dem har satt livet till medan de på detta sätt betjänade bland annat oss.
Israel, som är en demokrati, fördöms regelbundet värre än Iran, ett land där prästdiktaturen enligt uppgift infört "dubbelt" dödsstraff. Ja: dubbelt. Man hänger den dömde tills han nästan är död, varpå man skär ner, låter vederbörande andas och sen hänger igen. Fint, va?
Här sätter Nilsson huvudet på spiken. Aldrig har svensk media stått upp för demokratiska stater. Man lägger sig raklånga framför, och tittar med våt beundran, på de stater som instiftar socialistiska doktriner. Israel är Mellanösterns enda fungerande demokrati. Man kallar Israel för en "apartheid-stat", och glömmer med ens bort de druser och de arabiska palestinier som lever i Israel och har samma rättigheter och friheter som judar. Araberna i Israel har t.o.m. egen representation i parlamentet, Knesset. Men Israel fördömer auktoritära stater, och USA är inte bara den fria världens ledande nation, de är också nära allierade med Israel. Nilsson avslutar: "Jag borde ha gjort mer, mycket mer - nu har jag bara att tillstå att jag skäms. Vi borde försöka stanna världen. Så att Sverige kan kliva på igen."

1 kommentar:

Michaël Lehman sa...

Väl, Förenta Staterna styres i hög utsträckning av uppblåsta nollor (men för att citera Hjalmar Söderberg: Det är naturligt, att idioterna är i majoritet i Riksdagen; de är i majoritet bland folket), och jag vill inte ha Förenta Staterna som något slags världspolis.