måndag, november 13, 2006

Paggan talar ur skägget

"Socialdemokraterna är sektbetonade och lyssnar inte på nya idéer." - sade Pagrotsky i SVT:s program Gomorron (här och här). Han fortsatte med att:

Nya idéer har mötts med aggressivitet i stället för med uppmuntran. Och nya grupper har inte känt sig välkomna. De interna stridigheterna och slutenheten var en stark bidragande faktor till att socialdemokraterna förlorade valet. [...] Den socialdemokratiska politiken måste förtydligas och renodlas.
Den före detta kulturministern är kritisk till att det inte finns någon konkret plan som ska ge partiet fler röster i nästa val 2010, och detta är precis den självkritiska analys som socialdemokraterna måste göra. Det som kännetecknat socialdemokraterna under lång tid, är att socialdemokratiska politiker samlat ja-sägare kring sig och berikat sig själva på skattebetalarnas bekostnad. Detta gäller inte bara den f.d. statsministern, utan går ner på gräsrotsnivå ute i kommunerna. Socialdemokraterna behöver röja upp ordentligt. Pagrotsky fortsätter:

För att 2010 vara i en position att vi kan driva en bra politik måste vi vara mer lyhörda och mindre auktoritära. Vår organisation får inte vara så stängd, så sektbetonad och upptagen av interna bekymmer utan i stället lyssna utåt i samhället.
En bra början skulle vara att stänga öronen åt LO:s ledning och socialdemokratiska stödorganisationer. En dos av verkligheten kan bara fås utanför LO-borgen, och ej i dess dunkla korridorer. Med andra ord behöver socialdemokraterna göra ett mera genomgripande arbete än att skylla på media ala Berit Andnor, och att enbart lyfta fram ett nytt ansikte som ledare enligt förslag ala Pär Nuder. Pagrotsky tycks i dag vara den enda som kan rädda socialdemokraterna från att fortsätta vara en besk soppa.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tak for de interessante oplysninger