onsdag, november 01, 2006

Sabuni levererar

Integrationsminister Nyamko Sabuni får hårt motstånd från muslimer i Sverige för sina förslag på åtgärder mot religiöst förtryck (här). Daniel Lillman, på SLOM (Svensk islamisk litteratur och mediebevakning) är en av initiativtagarna bakom upproret, som hittills har samlat bakom sig 36 muslimska organisationer (här). Nyamko Sabuni har ett tiopunktsprogram för att förhindra hedersmord, könsstympning och tvångsgifte. Lillman menar att: "Programmet är genomgående riktat mot muslimer även då hederskultur av denna form är strikt förbjuden inom islam." Jaha, så om det är strikt förbjudet, varför klagar han då? Borde inte Lillman i stället välkomna Sabunis krav? Lillman fortsätter:

Hon vill förbjuda religiösa friskolor, lagstifta om förbud att bära slöja före 15 år och påtvinga unga flickor en obligatorisk gynekologundersökning i jakt på könsstympande föräldrar. Hennes artiklar och förslag om slöjan förmedlar att alla föräldrar, vars barn av egen önskan vill bära slöja, är förtryckare. [...] Hennes förslag om att tvinga unga flickor att undersökas är kränkande för alla och inte minst för barnen, som här inte får bestämma över sin egen kropp.
Lillman menar allvar. Vi skall inte bry oss om auktoritära Islam. Läran skall få leva sitt eget liv, utanför svensk lagstiftning. Hur många tror att barn av egen fri vilja väljer att klä sig i burka eller att bära slöja? Att dölja sina kroppar för män? Tänker barn överhuvudtaget på moral och sexuella preferenser? Nej, det är något som tvingas på dem. Och om inte tvångsgifte eller könsstympningar förekommer och är förbjudna inom Islam, varför höjer Lillman rösten? I Corren (här) skriver Lillman att:

Vi muslimer anklagar inte demokratin i sig för kvinnoförtryck. Men idag har demokratin bland annat satt krokben för många som verkligen vill leva upp till sin roll som mammor till sina barn. Det finns inte valfrihet i dagens sekulariserade samhälle och därmed är friheten naggad i sina kanter. Kanske är detta en av nycklarna till att det idag finns kvinnor som blickar mot och blir allt mer blir intresserade av islam? Kvinnan har en mycket viktig roll och starka rättigheter inom islams ramar. Men detta ignoreras många gånger och ofta är det bara den grupp som har blivit orättvist behandlade i islams namn som får komma till tals.
Och här har vi svaret. Demokrati och sekularisering är felet. Att det är socialdemokratin som i Sverige byggt system för att kvinnor inte skall kunna vara med sina barn omnämns inte. Demokratin är fienden. Har kvinnor starka friheter i Islam? Att svenska kvinnor i någon större utsträckning skulle konvertera till Islam, är inte sant. Det fåtal som gör det, har mera att göra med att om man träffat en muslimsk man så måste man konvertera till mannens religion för att kunna gifta sig, snarare än att få större frihet. Iran och den muslimska världen är och får inte bli, något föredöme när det gäller mänskliga rättigheter.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag skulle bara vilja tala om för Christian Swedberg att jag själv utan påverkan av familj eller vänner valde att ta på mig slöja innan jag var 15 år. Nu är jag 18 år och jag ångrar inte mitt beslut. Jag tycker det är absurt att du säger att det inte finns några tjejer/kvinnor som skulle vilja ta på sig slöja självmant. Du kränker mig som svensk medborgare när du uttalar dig så. Du kanske borde tala med tjejer/kvinnor som bär slöja innan du kommenterar det. En annan sak, vi lever i ett demokratiskt samhälle, då ska inte Nyamko Sabuni beröva mig min frihet och mina rättigheter som svensk medborgare och individ ,bara för att jag valt att bära slöja innan 15 års ålder eller har en etnisk bakgrund som inte är svensk. Skriv inte sådant som du inte har kunskap om, TACK!

Christian Swedberg sa...

Det är möjligt att vi båda har olika upplevelser och erfarenheter. Lagstiftningen är ju inte till för att slå mot det moderata Islam, utan gentemot hederskultur och islamism.

Enligt de undersökningar som gjorts på skolor är det ju just tjejer från auktoritära länder som är mest utsatta för s.k. hederskultur. Det är också min egen erfarenhet. Av de som gick i min klass under högstadiet försvann fyra av sex stycken innan examen i nionde klass.

En blev kidnappad av sin släkt i Iran, medan flickorna blev tvångsgifta. Det blev många kuratorssamtal där. Men har du en bättre lösning är jag givetvis idel öra.

Anonym sa...

Nyamko Sabuni är som Jackie Arklöv, en ulv i fårakläder, en nazist i färgad klädsel.

att kräva att alla muslimska invandrare ska kräva gyn undersökning bevisar detta.

Anonym sa...

Du skriver: "...om man träffat en muslimsk man så måste man konvertera till mannens religion för att kunna gifta sig..."

Detta är fel. En kristen eller judisk kvinna kan enligt Islam gifta sig med en muslimsk man utan att konvertera.