söndag, november 12, 2006

Iran i fokus

Ayatollah Ali Khamenei, ledare för det imamråd som handhar den yttersta makten i landet och som styr med Guds vilja, ser demokraternas seger i USA som en seger för Iran (här).

De menar att detta är en följd av de militära uppvisningar som Iran höll i helgen, där man avfyrade flera missiler i Gulf-öknen. Khamenei menade att detta visade världen att Iran kunde bemöta vilket hot som helst, och att USA:s misslyckande i Afghanistan, Irak, Palestina och Libanon visar att USA:s hot är "tysta hot" vilket amerikanska folket förstått och försvagat Bush. Därav den iranska segern. Att USA inte ens varit närvarande i de två sistnämnda länderna, och extremisternas förluster i Afghanistan och Irak är förstås en annan femma.

Iran passade samtidigt på att fördöma Israel. Iran fördömde "det stora förtrycket" då 18 palestinier i Gaza dödades till följd av en israelisk attack. "Samtal med den sionistiska, ockupations och förtryckarstaten bedöms vara av ingen nytta", enligt Khamenei.

Och efter att landets vice-galning uttryckt sig, visar sig också ärkenötet självt, president Mahmoud Ahmadinejad, på styva linan. Som ett svar på tal gentemot de europeiska karikatyrerna på Mohammed, utlyste Ahmadinejad en antisemitisk tecknar-tävling mot det "intoleranta väst". Iran har ifrågasatt äktheten i förintelsen och menar att judarna hittat på alltihopa för att få arabisk mark. Därför anses Israel vara ockupanter. Abdellah Derkaoui, en tecknare från Marocko, vann motsvarande 12.000 $, för att, som det hette i reglerna för tvälingen, ha drivit med "den påstådda historiska händelsen". Teckningen visade hur Auschwitz konstruerades av en israelisk kran som sträckte sig från Jerusalem, med den karaktäristiska "Dome of the rock" i bakgrunden. En propagandabild Goebbels hade varit stolt över (här).

Det ter sig alltmera uppenbart vilken vidrig regim Iran styrs av. Och det blir inte bättre av att Iran hyllar vänsterframgångar i väst. Paralleller kan omedelbart dragas till Sverige. Iran menar att, eftersom judarna själva konstruerade Auschwitz och myntade myten om förintelsen, är den barriär som israelerna byggt utmed gränsen mot Västbanken, inget annat än en återupprepning av denna historia, men nu riktad mot palestinierna. En liknande retorik använder den svenska vänstern, där man utmålar Israel som en "apartheidstat" och fördömer sionismen, liksom varje försök till självförsvar gentemot terror.

Iran har anammat en retorik från 1930-tal, och från modern nationalsocialism och nationalmarxism. Socialisterna hänger på. Min förhoppning är att utrikespolitiken från USA ligger fast, att något görs åt regimen i Iran, och att den europeiska vänstern börjar inse vilken ideologi som ligger bakom begreppen "sionistiskt förtryck" och "apartheidmur".

10 kommentarer:

Anonym sa...

Skärp dig!

Iran menar att, eftersom judarna själva konstruerade Auschwitz och myntade myten om förintelsen, är den barriär som israelerna byggt utmed gränsen mot Västbanken, inget annat än en återupprepning av denna historia, men nu riktad mot palestinierna. Exakt samma retorik använder den svenska vänstern.

Ge mig ett exempel på detta. Och sedan OM du lyckas hitta ett sådant, förklara hur denna retorik används av VÄNSTERN och vilka du i så fall menar är VÄNSTERN i Sverige.

Lite seriositet hade varit klädsamt.

Christian Swedberg sa...

Staffan,


Jag ser att du gjort mig uppmärksam på en detalj som bör förklaras närmare. Det är inte historierevisionismen jag räknar dit, även om det finns brister i vänsterns historiekunskap (Palestina härstammar t.ex. från det antika ordet Phoenicia, Fenicien, en kultur som dog ut under 2.000-talet före Kristus och därmed försvann också de s.k. palestinierna), och även om jag anser att nationalsocialister i all dess mening tillhör vänsterideologierna.

Jag menar hur man väljer att beskriva verkligeheten utifrån sammanhanget. Vänsterpartiet, den socialdemokratiska vänstern och SSU har valt att sätta likhetstecken mellan sionism och rasism, vilket härstammar från Ugandas f.d. diktator Idi Amins s.k. "Uppväcknings-tal" inför Fn i samband med resolution 2273 har jag för mig, där han menade att sionister styr världen från USA, att sionister ockuperat västvärldens ledande maktorgan och att västvärlden måste göra revolution mot dessa. I stället för att vända sig emot judar direkt som folk, vänder man sig emot sionism (vilket också nazisterna gjorde), vilket resulterar i att man underkänner Israels existens och judarnas rätt till egen stat.

Man beskriver barriären som en "apartheidmur" och Israels politik som apartheid, osv. trots att druser, judar och araber lever i samexistens inom Israels gränser, och påstår att det inom och utanför Israel råder ett religiöst och politiskt förtryck mot etniska minoriteter, vilket är rent befängt.

Det är skillnad på att vara kritisk till Israels politik, och att vara anti-sionist.

Att den yttersta vänstern, kommunisterna och bortom, påstår att företag som Bonnier styrs av sionister, att CIA och amerikanska företag/regering är i händerna på sionistiska judar, är det samma som när nazisterna pratade om ZOG (zionist ockupied Government). Syftet med min slutpoäng i inlägget är just att vänstern gärna får vara kritisk till Israels politik, men när man börjar blanda ihop korten som man har gjort under senare tid är risken stor att man hamnar i grymma ekon från förr.

Christian Swedberg sa...

Uppdatering:

Efters Staffans tillrättavisning ligger förljande uppdatering: "En liknande retorik använder den svenska vänstern, där man utmålar Israel som en "apartheidstat" och fördömer sionismen, liksom varje försök till självförsvar gentemot terror."

Så att vi ej missförstår varandra.

Anonym sa...

Jag är inte för rasism och jag är inte anti-semit, no way. Jag är heller ingen Islamist eller trogen anhängare av regimen i mitt eget hemland. Men jag kan inte undvika att tycka att Ahmadinejads uttalanden om USA:s smutsiga utrikespolitik de senaste 100 åren och "skapandet" av staten Israel (ska istället säga utrotandet och förtryckandet av Palestina?) säger något om hur verkligheten ser ut idag.

Visst, många i västvärlden ser honom som ett nöt. Han säger ju det som ingen annan vågar säga. Om världens ledare hade lite mod skulle de också fördöma Israel och USA, 2 länder som hela tiden ska agera poliser i världen. Men alla är så jävla rädda för denna duo. När en Hamas representant skulle resa till Sverige (Malmö tror jag) ryter Israel till och alla tappar andan. Svagt!

Jag tycker inte att det är vidrigt att stå upp och säga ifrån när miljontals oskyldiga människor blir får sitt land ockuperat av västmakterna. Allt detta baserat på 2000-3000 år gamla texter.

Angående Irans retorik så vill jag veta var du fått din fakta ifrån. Aftonbladet? Är du medveten om att Israel var det enda land som öppet stödde Iran i Irakkriget 1980-1988?

Du vill att USA:s utrikespolitik ska fortsätta på samma inslagna bana om jag förstått dig rätt. Du vill att något görs åt regimen i Iran (det vill jag också, men inte á la USA/Europa). Har du uppmärksammat vad som skett i Irak i snart 4 år nu? Har du möjligtvis läst om Venezuela, Guatemala, kalla kriget (ur en ej vinklad synvikel), Afghanistan, Iran (coupe d'etat, Iran/Irak kriget etc) eller Vietnam?

Nej tack, inget mer inblandande från USA eller Europa. En stor del av den övriga världens misär och fattigdom beror på västvärldens grymma illdåd i det förflutna. Om det inte vore för USA:s utrikespolitik skulle Iran idag inte varit ett isolerat fundamentalistiskt land.

Tack för uppmärksamheten!

Anonym sa...

först av allt måste jag klargöra en sak
jag är öppen person och är inte nhängare till islamiska regeringen eller vänster aktevist.
jag är en iranier som vet mer om mitt land problem än en icke iranier och jobbar mycket emot den iranska regimen.

först av allt khamenei har inte sagt att demokraterna kommer till makten på grund av irans militära kapacitet. han sa endast att ingen kan hota iran för irans militär är starkt vilket är sant också.

hur kom du på det där med att iran har sagt att judarna har byggt auchwitz?
är det fakta eller bara en anti irans propaganda?
kom ihåg att judar i iran har det bättre än många väst vänliga länder. de har represantant i parlamentet och de får ha 2 passport både iransk och israelisk eftersom vad de än gör kan de inte säga upp sin iranska medborgskap.

det med ahmadinejad
han kan vara en dumbo eller åsna men han säger det som miljontals människor tänker men inte vågar säga för att de är rädda att stämplas som nazister eller antisemit.

du har förvrängt allt och det ser utsom iranier är monster

Anonym sa...

An AIPAC promotion video for their 2006 policy conference. The APAC (American Israel Public Affairs Committee) is widely regarded as the ... all » most powerful foreign-policy lobby in Washington. Its 60,000 members shower millions of dollars on hundreds of members of Congress on both sides of the aisle.
http://video.google.com/videoplay?docid=-3755128708859806836&q=aipac&hl=en

Anonym sa...

lyssna alla ni oäkta iranier. och västvärlds bönder. den Islamska Republiken Iran är bra. vi har all rätt att säga vad fan vi vill om israel o usa. må de länderna brinna. trött på människor som tror att USA e värsta grejen. o ni jävla oäkta iranier. är inte ens födda i landet. födda i sverige o har blivit "europer" står o klandrar på en regim för att deras föräldrar gör det. 95% av dom som är imot regimen i sverige är bönder ifrån iran. luffare som fick pengar av regimen för att dra ifrån landet. regimen va smarta dom skickade ut alla oäkta iranier.
marg bar amrika

A. Braw sa...

Anonym: inte för att jag ifrågasätter invandringen som sådan, men vad gör du här om Utopia ligger i Iran?

Anonym sa...

Hej Christian,

jag har precis upptäckt din blogg och tycker att den är intressant att läsa eftersom jag själv inspirerats av den konservativa ideologin. Jag vill därför göra dig medveten om att tex det republikanska partiet i USA varit klart anti-imperialistiskt. Idag är det främst Patrick Buchanan, fd presidentkandidat som representerar den linjen med sin slogan "a republic, not an empire"

Jag rekommenderar tidskriften "The American Conservative" - www.amconmag.com

Fredrik

Anonym sa...

oj vilken samexistens det råder i israel. om man inte gjort lumpen så ere svårt att få jobb, för en arab är det jättesvårt o d finns många väldigt ultra religösa idioter som uppmuntrar förtryck mot minoriteter. har du kasnke hört om kristna som spottats på i jerusalem? hm...
http://www.haaretz.com/hasen/pages/ShArt.jhtml?itemNo=487412&contrassID=2&subContrassID=5&sbSubContrassID=0&listSrc=Y&itemNo=487412

orättvisan i israel är stor o JA, om man säger ett enda ont om de så ska de alltid säga ANTI-SEMIT o säga att de lidit så mycket genom historien, men nu är det de som förtrycker. rättfärdigt beetende?