måndag, oktober 10, 2005

Merkel ny förbundskansler

Det blir Angela Merkel som tar över efter Schröder. Efter en rad valnederlag utlyste Schröder nyval i hopp om att få ett bredare folkligt stöd för de refomer som ansågs nödvändiga av socialdemokraterna för att skapa arbeten och få bukt med Tysklands dalande ekonomi. Socialdemokraterna hämtade hem något i slutspurten, men CDU/CSU blev största parti.

Gerhard Schröder träder därmed tillbaka, men socialdemokraterna får i gengäld två departement mer än de borgerliga i den storkoalition som nu bildas. Merkel lyckades locka väljare på ett liknande valprogram som den borgerliga alliansen i Sverige har, dvs. sänkta skatter för låginkomsttagare och lättnader för företagandet.

Dessutom blir det spännande att se vad som händer i EU med Merkel vid rodret. Merkel tillhör den yngre generation som vill att EU skall ha mindre makt och hon ställer sig också negativ till ett turkiskt medlemskap.

Om Merkel lyckas att reformera Tyskland, få fart på ekonomin och föra en frän ton i Bryssel så kan Merkel bli en stjärna inom europeisk politik. Hon har tidigare jämförts med Margaret Thatcher. Klarar Merkel av att fylla Thatchers skor blir hon odödlig inom politiken.

Inga kommentarer: