torsdag, oktober 20, 2005

Cynisk socialism

"Ett svenskt liv är 500 gånger mer värt än ett pakistanskt" är huvurubriken på Aftonbladets hemsida. Det som menas med detta är att svenska folket skänkte över 500 miljoner kronor till de svenska familjer som dog i tsunamin, men skänkt 1,2 miljoner till jordbävningskatastrofen i Pakistan. Skulle detta vara rasism? Artikeln avslutas med ett sarkastiskt; "Första meningen i den här artikeln var en underdrift. Insamlingen till tsunamins offer gav sammanlagt över en miljard kronor. I så fall är ett svenskt liv värt tusen gånger mer än ett pakistanskt."

Thailand och framför allt Phuket, är ett populärt resemål för svenska turister där många har kontakt med de thailändare som lever och verkar i området. De pengar som svenska folket skänkte till offren i tsunamin gick inte enbart till splittrade svenska familjer, utan även till återuppbyggnation liksom till thailändska offer. Detta går Peter Kadhammar fullständigt förbi. Han är mera intresserad av att försöka visa på att vi är rasistiska som inte skänker mera pengar.

Är det rasistiskt att det blir mera påtagligt när våra barns skolkamrater inte kommer tillbaka efter ett vinterlov? När grannar saknas? Kan det vara som så att svenska folket solidariskt ställde sig upp för sina grannar när inte regeringen gjorde det? Kan det vara så att man ville hjälpa dem som tog hand om våra medborgare i nöd, som förlorat familjemedlemmar?

Inte i Kadhammars värld. Det måste vara ett bevis på rasism och ojämlikhet...

Inga kommentarer: