tisdag, maj 31, 2005

Apotekets monopol - olagligt

Processen om Apotekets monopol började för tre år sedan med att en hälsokostbutik, Bringwell, i Stockholm sålde nikotintuggummin. Det var ett medvetet initiativ från företagets sida för att få en prövning.Idag kom domen. Enligt EG-domstolen är Apotekets monopol olagligt då det strider gentemot gemenskapsrätten. Sverige har tillsammans med Nordkorea och Kuba haft kvar apoteksmonopol, medan det i andra länder fungerat alldeles ypperligt utan monopoliserade apotek. Varför skulle det inte fungera även i Sverige? Saken är den att staten tjänar pengar på monopolet. Det är således inte patienter man tänker på i första hand, som inte längre skulle behöva vänta en hel helg på att kunna komma till apoteket för att få läkemedel och dessutom få tag i det till ett billigare pris då monopolet i sig självt trissar upp läkemedelspriserna, utan det är en vanlig socialistisk egotripp som ligger bakom.

En ökad konkurrens är det bästa som skulle kunna hända för medborgare som är i behov av läkemedel. Det blir lättare att få tag i, då öppettiderna inte längre bestäms av staten, och det blir billigare då konkurrensen ökar. Det är den enskilda medborgaren som vinner på en sådan lösning.
För en gångs skull kommer det ett positivt besked från EU, som minskar socialismen i Sverige och ökar den enskildes frihet.
Nu är det bara Svenska Spel och Systembolaget kvar...

Inga kommentarer: