onsdag, december 14, 2005

Dags att skifta fokus?

Allt fler irakier känner sig nöjda med sin tillvaro. Hela 71 procent trivs mycket eller ganska bra med sina liv, enligt en opinionsundersökning som Oxford Research International har gjort. Sex av tio känner sig säkra i sin tillvaro, liksom 64 procent tror att det kommer bli bättre inom de närmaste året. Kriget i Irak är således inte någon solskenshistoria, men inte såpass mörk som media framställer det heller. Heritage Foundation har kartlagt myterna som omgärdat debatten.

Däremot har missnöjet med USA:s närvaro i landet ökat något, liksom osäkerheten i stort pga. terroristernas härjningar. Signalerna är därför tydliga till Bush och USA. Att avsätta Saddams regim, som bär ansvar för över 1,5 miljoner irakiers död, var rätt, men nu måste USA på allvar låta irakisk militär och polis dominera, och amerikanska hjälpstyrkor bör enbart hålla sig i bakgrunden. Först när terroristerna på allvar förstår (om de nu någonsin gör det) att de inte kan kväsa den nyvunna friheten för Irak genom bombningar mot irakisk civilbefolkning, när USA inte längre kan beskyllas för att styra Irak och hålla dess nya regering i sina ledband, kan fred uppnås.

Det som i dag borde dra till sig USA:s och Europas blickar är Irans hot att förinta Israel och driva judarna ut i havet, liksom den ökande antisemitismen i västvärldens skolor och moskéer (se här och här).

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kriget i Irak är ett stort misslyckande. Att konservativa debatörer försöker rättfärdiga kriget med något fåtal exempel om framsteg. Pinsamt och desperat.

/
A

Christian Swedberg sa...

Ett fåtal exempel på framsteg? Är det "pluttigt" att Irak i dag är demokrati och inte längre diktatur? Att folk numera slipper hamna i omärkta massgravar för att de hade fel etnicitet eller fel politisk uppfattning?

Kriget i Irak har lyckats. Misslyckandet ligger i att man inte varit framgångsrik i att lyckas gripa och avhålla extremister från att mörda oskyldiga civila i sin avsky för demokratiska och mänskliga rättigheter.

Alexander sa...

Klart som faaan att man inte vill ha en stor utländsk krigsmakt i sitt land. Vem vill ha det? USA vill inte vara där men de som jag tror många Irakier också förstår att det är den minst dåliga lösningen just nu är att ha en militärmakt av någon sort. Hade det varit bättre med FN? Jupp, men finns det alternativet? Hade det varit bättre med endast Irakisk militär? Jupp, men finns det alternativet?

Jag vill inte ha poliser i samhället men de behövs eftersom jag samtidigt inte vill bli utsatt för brott och då får man välja poliser...

Christian Swedberg sa...

Självklart vill ingen ha utländsk militär makt i sitt land. I fallet Irak är, det precis som du säger Alexander, som så att man inte skulle ha kunnat störtat saddam på annat vis än med hjälp av utländsk intervention. Irakisk militär och polis stod under Saddams regi och utgjorde viktiga komponenter i hans förtryckande apparat. Iraks folk skulle på så vis inte ensamt ha kunnat störtat honom.

FN hade inte gjort saken bättre. FN:s största militära operation sedan Koreakriget var operationen på Balkan. FN får bara ingripa i militära konflikter mellan stater. Inbördeskrig kan FN inte göra något åt, ej heller kan man göra annat åt diktatorer än att införa ekonomiska sanktioner mot ett visst land, som "olja-mot-mat-projektet" man hade i Irak. På Balkan uppstod missförstånd mellan militära förband då order skulle utfärdas på flera olika språk, vilket innebar att vissa byar övergavs av fredsbevarande förband och lämnade enbart ett fåtal kvar, som i fallet Srebrenica, där ett enda holländskt förband blev kvar och kunde inte mota bort serbisk militär varför man handfallet fick stå och titta på medan serber förde bort och mördade den muslimska befolkningen.

Det FN är bra på är att utföra "mjuka" uppgifter som att förse krigsdrabbade länder med förnödenheter, minröjare etc. USA och FN borde på så vis utöka samarbetet i Irak som det ser ut nu. USA kan stå¨för den biten som de är bra på, nämligen att utföra militära operationer samtidigt som FN kan stå för att uppehålla den allmänna "ordningen". Jag tror att terrorister skulle dra sig för att attackera FN-personal eftersom det kan dra in flera länder i konflikten än vad som i dag finns i Irak.