måndag, december 19, 2005

Opartiskhet inom media

Captus har en intressant intervju med Dmitri Vasserman som driver hemsidan TT-kritik.

TT (Tidningarnas Telegrambyrå) är den mest inflytelserika nyhetsbyrån på den svenska marknaden och uppenbarligen inte objektiv i sin bevakning rörande Mellanöstern och USA. Som exempel på hur TT förvanskar fakta och förvanskar attacker på judar i Israel, nämner Dmitri;

"I oktober 2005 med några dagars mellanrum hände två incidenter: i det första sköt israelisk arme tre människor som kröp i mörkret mot den internationella gränsen mellan Gaza och Israel och inte reagerade på kommandon att stanna; i den andra incidenten sköt en palestinsk terrorist tre unga människor som stod på en busshållplats och svårtskadade några andra. I de båda fallen var dödsoffren mellan 15 och 20. TT-telegrammen om den första incidenten hette " Israeler sköt ihjäl tonårspojkar" och om den andra " Israel fryser samtal med palestinier" (reaktion) och " Palestinska olivlundar brändes" (ihopklumpning)."

Förvånande och chockerande läsning. Att den nyhetsbyrå som förser landets media med nyheter inte är objektiva i sin förmedling och sätter egen politisk prägel på rapporteringen är skandalöst och oetiskt. Därför är det bra att Dagens Nyheter brutit med TT. Vi behöver uppenbarligen bryta TT:s dominans på marknaden.

Ett intressant komplement till det som Dmitri framför är den rapport som det amerikanska universitetet UCLA har presenterat, som visar att merparten av amerikansk media lutar åt vänster. Jämför man amerikanska och svenska nyheter skiljer sig innehållet i artiklarna ofta åt. Om amerikansk nyhetsrapportering är vänster, vad är då inte den svenska? Det är kanske dags att börja tala om "Weapons of mass distortion ".

1 kommentar:

Amanda Sandström sa...

På TT jobbar Sveriges sämsta "journalister" och propagandister som tror att det är deras egna åsikter som ska spridas i telegrammen.
TT måste läggas ned, och ju snabbare desto bättre! Avskeda ledningen och redaktionsledningen samt några av de värsta propagandisterna.