måndag, februari 13, 2006

Moderater gripna i Vitryssland

Senaste nytt från SVT;

- Jag har upplevt den vitryska vardagen, säger Christian Holm från Moderata Ungdomsförbundet, som greps i staden Hrodna (uttalas Gråddnå), ca 30 mil väster om Minsk.
Christian Holm deltog i en delegation om fem personer från Moderata Ungdomsförbundet som under helgen varit i Vitryssland och träffat delar av den vitryska oppositionen, främst från partiet Belarussian Popular Front. Vid en utflykt till staden Hrodna under lördagen blev delegation på oklara grunder gripen av vitrysk polis och KGB.

- Situationen var obehaglig, men det var en nyttig erfarenhet så här i efterhand, då jag fick uppleva den vardag mina vitryska vänner tvingas leva i varje dag, säger Christian Holm.
Polisen och KGB slog till när sällskapet åt lunch på en restaurang i staden och eskorterades till polisstationen i Hrodna, där bilen genomsöktes och representanterna förhördes. Efter förhöret släpptes representanterna utan vidare förklaring omkring tre och en halv timme efter gripandet.

Vitrysslands situation är alarmerande. Det forna Sovjetunionen lever kvar i Vitryssland, där man blir arresterad utan förklaring till varför om man besöker eller tillhör den vitryska oppositionen. Det är inte för inte som Vitrysslands säkerhetstjänst ännu bär namnet KGB. Läs även detta.


Vive le resistance!

Inga kommentarer: