tisdag, februari 07, 2006

Skrämmande utveckling

Karikatyren av Mohammed i danska Jyllansposten har tagit oanade proportioner. I Gaza har man krävt att den danska regeringen skall be om ursäkt och förbjuda liknande hädelser igen, i London, Pakistan och Syrien har man krävt att få tecknarna halshuggna, liksom ambassader och flaggor har satts i brand.

Nog kan man förstå reaktionerna, men som moderata muslimer i Sverige uttryckt det; "vi muslimer måste tåla skoj". Kristna, buddhister och judar har gång på gång fått utstå karikatyrer och hån av deras religion, vilket har orsakat protester, men det är något man får tåla i ett fritt samhälle, att människor har olika åsikter. Karikatyrerna var osmakliga i sin form, men det är knappast karikatyrerna i sig som är det största imageproblemet för Islam. Teokrati, diktatur, mord på oliktänkande, terrorism, kvinnoförtryck etc. har satt Mellanösterns länder på skam. I ett fritt samhälle, som värnar yttrandefrihet, måste sådana yttringar tålas. Huruvida det var rätt eller ej av Jyllandsposten att publicera bilderna kan diskuteras, men följderna av dem är sannerligen bisarra. EU:s politiker har manat till lugn och att "angrepp på religioner bör upphöra" i linje med religionsfriheten. Innebär det att vi slipper flera karikatyrer av Jesus eller Buddha? Knappast.

Det är nog snarare som Expressens krönikörer säger (se här och här) att Mellanösterns hårdföra regimer iscensatt demonstrationer för att öka klyftan mellan öst och väst. Det som vår massmedia inte tycks reflektera över är; varför förekommer det demonstrationer i full skala just nu i länder och områden där demonstrationer annars är förbjudna? Där polis och militär gör allt för att skydda regimerna? Kan det inte vara så att kravallerna tjänar diktaturernas syften, och att de därför tillåts?

Det kan mycket väl vara så. Moderata muslimer i Albanien, och muslimer som bosatt sig i väst och uppskattar den demokratiska friheten här, har manat till besinning. Det är inte västvärlden som skall rätta sig efter öst, att vi skall inskränka våra fri- och rättigheter till skydd och försvar av Mohammed, utan öst som får ta det hela för vad det är; vår rätt till yttrandefrihet.

Inga kommentarer: