fredag, november 25, 2005

Persson agerade svagt

Leila Freivlads gick på bio och Göran Persson fortsatte fira jul på Harpsund. Samtidigt miste hundratals svenska jullovsfirande skolbarn livet i Thailand. Enligt TV4 kommer hård kritik riktas mot regeringens agerande i katastrofkommissionens slutrapport (se här och här).

Persson vidtog inga som helst åtgärder efter det inträffade i Asien, trots att han tidigt fick information om att det hade hänt något i Asien och själv följde nyheterna på TV. Ett par telefonsamtal fördes också med statssekreteraren Lars Danielsson, och därefter med pressekreteraren Anna Helsen, då om biståndsministern Carin Jämtins TV-framträdanden. Senare på dagen förde han ytterligare något samtal med Danielsson, men såg inte mer på nyheterna.

Först 30 timmar senare stövlade Persson in på arbetsplatsen Rosenbad. Då skyllde han från sig att UD hade schabblat med fax från Thailand, trots att nyhetsredaktioner världen över hade rapporterat om händelsen dygnet runt. Svenska folket visste på så vis mer än vad regeringen tycktes veta.

Problemet ligger i att Persson har samlat all makt kring sin egen person. Ingen reagerade självständigt, utan alla väntade på "ledaren". Det var Persson själv som tog över när han kom till Rosenbad. Freivalds skickades till Thailand och reste i första klass samt bodde på lyxhotell, på svenska skattebetalarnas bekostnad, för att resa runt och försöka mildra svenskarnas kritik gentemot regeringen Persson.

Redan under den borgerliga regeringen, då Bildt var statsminister, ville man bilda en katastrofinstans i statsrådsberedningen efter Estoniakatastrofen. Problemet med socialdemokraterna och Persson är att de inte delar makt varför en sådan instans ej har bildats. Det behövs en konstitutionell förändring för att i grunden motverka politiskt maktmissbruk. Det enda botemedlet i dag tycks vara ett regeringsskifte.

Inga kommentarer: