Professor Torsten Persson, föreståndare för institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet, menar att den uppgående trenden i ekonomin är tillfällig. Svensk ekonomi sägs gå bra just nu, pga. ett ökat BNP, men det ger inget utslag i svenskens plånbok. Det beror på höga skatter, men också på att svenska företag sänker priserna på sina produkter.
Detta innebär att det vi köper i utlandet riskerar bli dyrare, samtidigt som vår export blir billigare, vilket i sin tur innebär att ökningen i BNP äts upp. Med andra ord innebär det att "den goda ekonomien", bara existerar på papperet.
Persson menar också att det finns en långsiktig trend som visar att Sverige har drabbats värre än andra ekonomier av sådana priseffekter. (Se här)
Anledningen till att svensk ekonomi är sårbar på den globala arenan beror på att Sverige har haft svårt att snabbt anpassa sig till ett rådande marknadsläge. Politikerna har alltför stort inflytande på svensk ekonomi. Övriga länder i Europa har anpassat sig genom att rulla tillbaka och begränsa politikens klåfingrar, medan Sverige fortfarande har ett begränsat företagande. Man säger att det i Sverige är lätt att starta företag, och så är det.. på papperet.
När jag med vänner skulle starta våran verksamhet fick vi strida med byråkratin i uppemot ett halvår. Som tur var hade vi en jurist med oss som var kunnig i frågorna, men hur många har en sådan tur? Hur många ger inte upp på vägen? Och när man sedan väl kommit i gång, börjar kampen gentemot myndigheter och politiker som vill vara med och gräva i företagets fickor, och till detta kommer den globala konkurrensen.
En begränsad makt för politikerna är vad Sverige behöver. Med V+Mp+S dansar pamparna på borden, och de svenska medborgarna får leva på smulorna.
lördag, augusti 12, 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
hm.. intressant frågeställning mr. Chr. nu har jag nåt att klura på under dagen, therese.
Skicka en kommentar