onsdag, augusti 09, 2006

Rätt attackera AMS

Vart skall skattesänkningarna tagas ifrån? Socialdemokratins svar har varit följande: "Eftersom de borgerliga vill skära ned på var femte skattekrona, innebär det att var femte sjuksköterska och var femte lärare kommer att få sparken". De borgerligas svar är därför glädjande.

I Uddevalla hade Alliansen gemensam "kick-off" inför valet. Där sade man att generaldirektörer med S-stämpel kommer att få gå, och nedskärningar inom byråkratin är att vänta. Äntligen. I andra länder hade politiska utnämningar, vilket Maud Olofsson riktigt säger, betecknats vara korruption. I ett samtal med en god vän, sade han också att då regeringen skulle ställas till svars för flodvågskatastrofen, satt de och gäspade demonstrativt samt hånade dem som utredde saken, och satte klara gränser för vilka frågor de fick ställa och till vilka. Demokrati?

Maktens svar på kritiken gentemot AMS och dess generaldirektör Bo Bylund (sambo med statsrådet Berit Andnor), kom också i dag. Om att AMS hjälper regeringen dölja arbetslösheten, säger arbetslivsminister Hans Karlsson: "oförskämt och ovärdigt". Pär Nuder menade vidare att Olofssons uttalande var ett "lågvattenmärke", som "visar Alliansens hälsotillstånd". Men det är ingen nyhet att regeringen dopar svensk ekonomi under valår (se här).

Det är ett stort demokratiskt underskott i Sverige att en regering kan korrumpera sin omgivning och ställa en ekonomi på ruinens brant, utan att åtgärder kan tagas från domstol. Det är också ett bekymmer och ett stort frågetecken till varför socialisterna under så pass lång tid kunnat gå fria från massmedias granskningar, trots lägenhetsaffärer, svågerpolitik, korrumperade tjänstemän, osv. Det är trist att säga, ur ett demokratiskt perspektiv, men jämfört med regeringen kommer inte ens skandalen inom Skandia i närheten.

Inga kommentarer: