fredag, augusti 11, 2006

Demokraturen Sverige

Så har det hänt igen. Sist det hände var det skolminister Ibrahim Baylan (s) som stoppade en rapport från Skolverket, vars slutsatser var att friskolorna klarar sig bättre i undersökningar om kunskapskrav än de offentliga skolorna. Nu har det kritiserade AMS generaldirektör, Bo Bylund, stoppat en rapport från Riksrevisionen.

Regeringen och Bylund har aktivt argumenterat mot påståenden som pekar på att AMS döljer arbetslösheten genom arbetsmarknadsprogram i samband med val. När Riksrevisionens rapport skulle publiceras i juli, då arbetet var färdigt, som visade på att just detta sker, ville AMS annat.

Ams anklagar Riksrevisionens utredare för "bristande respekt", överdrivna påståenden, sakfel och slutsatser som saknar underlag. Ams ironiserar också; "Riksrevisionen påstår vidare att det finns en potential till effektivitetsförbättringar. Säg den verksamhet som detta inte är möjligt!", och slutar med att utredaren har "en beklaglig människosyn".

- Det var ett brev som det knappt gick att ta på allvar. Någon faktagranskning var det ju inte, bara synpunkter på våra slutsatser, säger den erfarne utredaren Mats Johansson på Riksrevisionen. Han ändrade en enda sak: termen "arbetsplacering" som Ams inte gillade.
Nu försenas rapporten till i september/oktober, EFTER valet. Med andra ord, vinner socialdemokraterna kan de kort konstatera att de borgerliga hade rätt och att något måste göras, tillsätta en utredning på några år, och när folk glömt bort diskussionen, strunta i det. Här kan ni finna brevet AMS skickade.

Statsvetaren, och expertern på statlig revision, Shirin Ahlbäck Öberg, säger i en kommentar:

- Om det skulle vara så att Riksrevisionen förhalar en rapport för att det är valrörelse är det allvarligt. Hon konstaterar att det alltid varit känsligt att granska just arbetsmarknadspolitik. - Kanske för att det är socialdemokratins flagg-skepp. Min forskning visade tydligt att Ams motsatte sig granskning redan på RRV:s och Riksdagens Revisorers tid.
För att citera kulturgiganten Vilhelm Moberg: "Det svenska systemet kan med rätta kallas för demokratur".

Inga kommentarer: